MEDICUL, CĂLĂUZA ȘI... PRIMĂVARA

Distribuie pe:

* “Sunt un intelectual trecut prin școli, care a căutat să-și explice lumea. Dar dintre toate marile spirite care au trăit pe Terra (Buda, Confucius, Pitagora etc.), Iisus are cea mai perfectă acoperire științifică. Am luat la rând toate națiunile predicate de el și toate pot fi explicate în termenii științelor actuale. Vă dau un exemplu doar. Ce înseamnă iertarea? Din punct de vedere spiritual, înseamnă pace și armonie. Din punct de vedere științific, prin iertare, la nivel de ADN, modelul negativ este pur și simplu șters și se instalează în corp o bună chimie și un echilibru energetic. Despre puterea credinței, Iisus ar fi putut zice: “Eu te-am vindecat”, dar a ales să spună “credința ta te-a vindecat”. Când crezi cu adevărat, îți mobilizezi toate mecanismele de vindecare. Doar religia îți dă trăirea emoției transformatoare, acea deschidere a sufletului prin care trăiești cu adevărat relația cu Dumnezeu. Există un singur Dumnezeu pentru toți, chiar dacă Îl numim diferit”.

Dumitru Constantin Dulcan (1938 -), medic militar neurolog și psihiatru, autor de literatură filosofică și metafizică. Este cunoscut pentru lucrarea “Inteligența materiei”. Este profesor Universitar al Universității “Titu Maiorescu” București.

***

* “În Elveția, la Davos și de fapt și în alte locuri muntoase, se găsesc panouri de afișaj pe care scriu: “Nur mit Fuhrer”, adică “Numai cu călăuză”. Acest anunț se dorește a fi o atenționare a tuturor excursioniștilor care se avântă pe munte”.

“Și noi, oamenii, aici pe pământ, săvârșim o călătorie, care uneori prezintă tot felul de surprize de tot felul, și ca atare ar trebui să avem o călăuză. Pentru noi, creștinii, cea mai bună călăuză este Hristos - Domnul nostru, Cel care este “Calea,

Adevărul și Viața”. El este călăuza despre care zice psalmistul David: “Tu ești cu mine, Doamne”(Psalmul 22,4).

***

* Spune cuiva, care pentru prima dată în viața sa a văzut primăvara, că aceasta va veni iarăși, ne-ar crede? Cu siguranță, nu! Același lucru s-ar întâmpla în cazul tuturor anotimpurilor. Pentru fiecare anotimp ar spune: a trecut, a murit. Însă nu este așa. Fiecare anotimp vine din nou, înviază. Exact la fel se întâmplă și cu cei morți, într-o anumită zi. Și aceștia vor învia, cum înviază anotimpurile. Cum? Dumnezeu știe!

Tertulian (150-220), scriitor creștin timpuriu, primul scriitor patristic care a publicat în limba latină, motiv pentru care a fost numit “părintele creștinătății apusene” și “fondatorul teologiei vestice”. El este primul autor care a folosit cuvântul “Trinitas” ca echivalent pentru “Sfânta Treime”. S-a născut într-o familie de păgâni și s-a creștinat la 30 de ani. A studiat scrisul, cititul, aritmetica de timpuriu, apoi un gramaticus îl formează ca gânditor autonom și tânăr intelectual prin aprofundarea marilor poeți și scriitori ai timpului. A fost preocupat de la început de morală, iar rigorismul devine la el o normă de viață. Deviza lui: “Orice om de rând, care l-a aflat pe Dumnezeu, Îl poate arăta prin felul lui de viață, mărturisindu-L în toate”.

P.S. Facere cap. 1 vers: 26-27: “Și a zis Dumnezeu: «Să facem om după chipul și asemănarea Noastră, ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul. Și a făcut Dumnezeu pe om după chipul Său; după chipul lui Dumnezeu L-a făcut; a făcut bărbat și femeie»“

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu