BLUE AIR A SUSPENDAT TOATE ZBORURILE CARE PLEACĂ DIN ROMÂNIA, 3.000 DE PASAGERI BLOCAȚI / Număr de telefon pentru românii blocați în străinătate / Compania acuză blocarea conturilor de către Ministerul Mediului / Ministerul Mediului refuză să ridice poprirea conturilor pentru o datorie de 28 milioane lei

Distribuie pe:

Compania aeriană Blue Air a anunță că va suspenda toate zborurile din România din cauza faptului că toate conturile i-au fost blocate. A fost activată o celulă de criză la nivelul Guvernului. Românii din străinătate pot suna la numărul de telefon 0040-751.08.45.37 pentru asistență.

Ministerul Turismului: “Având în vedere situația generată de compania Blue Air prin decizia de suspendare a tuturor zborurilor, MAT dorește să informeze călătorii cu privire la drepturile lor:

- turiștii care au luat pachete de vacanță de la agențiile de turism sunt rugați să ia legătura cu acestea. În baza OG nr.2/2018 privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate, precum și pentru modificarea unor acte normative, agenția de turism este responsabilă pentru executarea pachetului și să ofere servicii alternative.

- călătorii care au achiziționat direct bilete de la Blue Air își pot recupera banii și compensațiile aferente în baza Regulamentului European nr. 261/2004 de stabilire a normelor comune privind compensarea și asistența pasagerilor în eventualitatea refuzului la îmbarcare și a anulării sau întârzierii prelungite a zborurilor.”

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a lansat săptămâna aceasta o nouă invitație către reprezentanții Blue Air pentru a discuta despre respectarea măsurilor dispuse, a anunțat președintele ANPC, Horia Constantinescu, subliniind că reprezentanții transportatorului aerian ar fi spus la una dintre întâlnirile anterioare că iau în calcul părăsirea pieței și redeschiderea altei companii, transmite Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că premierul Nicolae Ciucă a convocat celula de criză pentru a urgenta rezolvarea situației românilor afectați de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. Premierul a dispus ca prioritară să fie aducerea în țară a cetățenilor aflați pe aeroporturi din afara granițelor.

“Românii pot solicita sprijin de la secțiile consulare de la ambasadele noastre din țările respective. A fost activat un număr unic al call-center-ului gestionat de Ministerul Afacerilor Externe. Acest număr unic este cel care cetățenii români aflați pe aeroporturi din afara țării pot solicita asistență consulară și sprijin pentru a ajunge acasă”, a spus Cărbunaru.

Numărul de telefon este 0040-751.08.45.37.

El a afirmat că, după ce vor fi centralizate datele cetățenilor români afectați de suspendarea zborurilor în afara țării, aeronavele Tarom vor fi pregătite să efectueze zboruri ca românii să ajungă în siguranță acasă.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat acum cu miniștrii de resort și autoritățile implicate în gestionarea situației cetățenilor români afectați de oprirea zborurilor Blue Air.

Sorin Grindeanu a declarat, la Antena 3, că principala preocupare a Guvernului, în criza Blue Air, a fost de a aduce acasă românii aflați în străinătate care ar fi trebuit să se întoarcă cu aeronave ale acestei companii.

“Pe noi ne-a preocupat, după această hotărâre a Blue Air de a bloca toate zborurile până luni, (...) în primul rând, să găsim soluții. S-au comunicat hotărârile luate în ședința din această seară. Va fi o hotărâre a CNSU, pe care o vom adopta în această seară, iar în ședința de Guvern vom aproba o hotărâre prin care vom aloca 5 milioane de lei către Ministerul Transporturilor, către TAROM, ca oamenii aflați în această situație să poată fi transportați cu ajutorul TAROM înapoi acasă. Vom găsi soluții (...)”, a declarat Sorin Grindeanu.

Ministrul Transporturilor a precizat că toți cei afectați de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile pot cere în instanță recuperarea banilor plătiți pe bilete.

“Avem un Regulament european care se aplică tuturor companiilor aeriene, inclusiv Blue Air, iar acest Regulament european spune că, în momentul în care sunt anulate curse, când există întârzieri foarte mari, cei care au achiziționat biletele, pot să acționeze compania și să își recupereze banii. Acest lucru se aplică și Blue Air. Vorbim de o companie privată, nu e vorba de Tarom sau o companie care să se afle în preocuparea statului. Preocuparea noastră este de a aduce românii în țară, iar vizavi de această companie, care a beneficiat de ajutor din partea Guvernului României, trebuie să vedem cum funcționează partea economică, pentru că nu poate să rămână situația în acest mod”, a declarat Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă putea să evite Administrația Fondului de Mediu poprirea conturilor Blue Air, Sorin Grindeanu a explicat că poprirea nu are legătură cu zborurile.

“Am discutat cu domnul ministru Tanczos Barna și mi-a spus că această soluție pe care au adoptat-o este urmare a unui lung șir de discuții avute cu cei de la Blue Air. Blue Air nu era forțat să oprească zborurile. Această poprire nu duce automat la întreruperea zborurilor. Situația de la Blue Air nu a apărut peste noapte, au fost semnale în trecut”, a precizat ministrul Transporturilor.

Sorin Grindeanu a adăugat că Guvernul se va îndrepta apoi în instanță împotriva companiei Blue Air pentru a recupera sumele de bani cheltuite pentru transportul pasagerilor afectați de anularea zborurilor, dar și pentru recuperarea altor sume de bani restante pe care compania aeriană le are de plătit statului român.

Sursa foto: Blue Air, Facebook

sursa foto: Facebook/Tarom

Lasă un comentariu