PREȘEDINTELE ROMÂNIEI, KLAUS IOHANNIS, DUPĂ ÎNTÂLNIREA CU OMOLOGUL UNGAR: “PROIECTELE UNGARIEI ÎN ROMÂNIA TREBUIE SĂ AIBĂ ACORDUL NOSTRU”

Distribuie pe:

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit-o ieri, 7 septembrie, la Palatul Cotroceni, pe Katalin Novák, președintele Ungariei, cu prilejul vizitei oficiale pe care aceasta o efectuează în România, la invitația șefului statului român.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, vizita are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Declarației de Parteneriat Strategic între Guvernul României și Guvernul Republicii Ungare pentru Europa Secolului XXI (Budapesta, 29 noiembrie 2002).

Principalele subiecte abordate de cei doi înalți oficiali au evidențiat, în esență: deschiderea părții române pentru consolidarea dialogului și cooperării bilaterale cu Ungaria, “stat vecin deosebit de important, în vederea promovării de proiecte de interes comun, în beneficiul celor două state și al cetățenilor lor, indiferent de etnie”, interesul părții române pentru o cooperare pragmatică și orientată spre rezultate concrete, structurată pe baza principiilor și valorilor incluse în documentele fundamentale ale cooperării bilaterale; situația actuală din plan regional, european și global, ca urmare a agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele în plan regional, în raport cu state partenere precum Republica Moldova; extinderea Uniunii Europene și coordonate la nivelul Uniunii pentru a răspunde actualei crize din domeniul energiei.

În cadrul conferinței de presă comune, Klaus Iohannis a subliniat că “este fundamental ca proiectele de interes să fie realizate în România doar în urma unui acord al României, să nu fie discriminatorii pe baza etniei și să fie conform dreptului român, european și internațional. În acest context, am evocat din nou convingerea noastră profundă că persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie, singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora și statul a căror origine etnică o împărtășesc”.

În discursul său, Katalin Novák a ținut să sublinieze că Budapesta susține aderarea României la zona Schengen. Oficialul ungar a afirmat că se bucură de faptul că, în România, etnicii maghiari au reprezentare la cel mai înalt nivel, întrucât interesul Ungariei este ca drepturile minorităților maghiare să fie respectate. “Acesta este și interesul României”, a completat Klaus Iohannis.

Potrivit președintelui ungar, prezența sa oficială la București “deschide un capitol important al colaborării bilaterale”, în condițiile în care este prima de acest fel a unui președinte al Ungariei în ultimii 18 ani. “Ungaria și România, două țări vecine, au interesul de a avea o relație bilaterală bună și pragmatică. Amândoi vom lucra în acest sens în anii care urmează. Am convenit, de asemenea, că noi dorim să diminuăm tensiunile existente, nu să le amplificăm. Nu vom fi de acord în toate privințele, nu am fost nici până acum, dar cel mai important e să putem discuta și să ne ascultăm reciproc. Poate atunci putem înțelege punctul de vedere al celuilalt chiar dacă interesele nu sunt identice în toate domeniile”, a conchis Novák.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu