GENERAȚIA DE COPILAȘI CU VISE NEVISATE!

Distribuie pe:

De ceva timp ducem cu toții povara unor vremuri tulburi, cu multă suferință venită de la prețurile foarte mari a energiei, alimentelor, pandemiei, caniculei, incendiilor, ură între oameni etc.

Dacă adulții, poate au suportat mai ușor toate aceste încercări în ultimii 2-3 ani, te întrebi ce vină au copiii să-și poarte copilăria în “spate”, cu vise nevisate?

Ei, cu siguranță se întreabă de ce unii oameni mari sunt atât de răi. Este război în lume, iar copiii se tem sau mor. Despre Putin, un copil din Rusia a scris că e un brontozaur. Nu a scris că este un om rău, probabil nu-l mai consideră om. Da, copilașii asistă și suportă ororile unui război neînțeles, în loc să viseze visele copilăriei. Pandemia trecută, prezentă și anunțată pentru viitor, le-a adus și lor multă suferință, uneori neînțeleasă. Această generație de copii are nevoie să ajungă pe drumuri nebătute, să i se spună despre tradiții ca o poveste, despre reconstrucții făcute după istorie, să afle despre comori inestimabile din țara lor. Dar, se mai întâmplă ca acești copii să ajungă în alte țări, înainte să afle despre patrimoniul cultural al țării lor, care duce înainte societatea.

În România avem păstrători de tradiții meșteșugărești, care definesc identitatea poporului. Avem mănăstiri, precum Sucevița și Moldovița, cu picturi murale, mănăstiri ridicate de cei ce s-au jertfit pentru credință. Aceste adevărate comori pot să aducă multă liniște spirituală. Avem o țară foarte frumoasă pe care copiii trebuie să o descopere. Multe locuri minunate au fost descoperite de unii străini (vezi prințul Charles care în Viscri a scos la lumină obiecte de valoare pe care noi, din păcate, le-am lăsat uitate, aruncate).

Mulți tineri români tânjesc după studii în America. Ce-ar fi, ca într-o zi, să vină la noi americanii să studieze? Să vină să vadă fresce valoroase, unele șterse de timp, festivaluri medievale, antichități.

Nu e imposibil, dar e bine să le vadă copiii noștri, să știe ce daruri inestimabile ne-au lăsat înaintașii. Daruri pe care să le păstreze cu mândrie, cu sfințenie. Copiii au misiunea de a păstra tradițiile nealterate. Să credem că ei vor promova ale noastre valori și nu vor spune că sunt prea vechi și prea puține.

Acestei generații de copilași să le dea Dumnezeu daruri care sunt mai presus de cele lumești! Atunci visele le vor fi împlinite!

MARIA DOBROIU

Lasă un comentariu