CIOLACU VREA SALARIU MINIM DE 3.000 DE LEI. AR ÎNSEMNA O CREȘTERE A BUGETELOR DE CEL PUȚIN 1 MILIARD DE EURO ÎN 2023

Distribuie pe:

Marcel Ciolacu susține că salariul minim trebuie majorat la 3.000 lei având în vedere numărul mare al românilor din sistemul privat care au aceste venituri.

“Important este că ambele partide au decis că trebuie să venim cu venituri suplimentare atât la pensionari și, sper eu, să avem discuții cu mediul de afaceri și să mărim salariul minim pe economie la 3.000 de lei. Este normal și acest lucru. O treime dintre românii angajați în zona privată se încadrează la salariul minim. Vorbim de peste 1,5 milioane de români.

Necesitatea măririi salariului minim este evidentă. Mergem cu aceste propuneri în coaliție și acolo vedem. Sunt anumite propuneri și le vom discuta în coaliție astfel încât toți românii să depășească această criză cât mai ușor”, a declarat Marcel Ciolacu, marți, la Buzău, citat de Agerpres.

El a subliniat că, prin majorarea salariului minim pe economie și a pensiilor cu 10%, va crește puterea de cumpărare a românilor și astfel va putea fi compensată inflația.

De fapt, sunt doar 800.000 de angajați cu salariul sub 3.000 de lei

Datele de la Inspecția Muncii, consultate de ZF, arată însă că sunt vreo 1,2 milioane de salariați care în prezent câștigă salariul minim pe economie, dintre care circa 800.000 sunt plătiți cu 2.550 de lei brut/lună, iar 400.000 cu 3.000 de lei brut pe lună (în construcții, industria alimentară și agricultură).

Marcel Ciolacu a mai spus că costul asociat creșterii - de 450 de lei - va fi împărțit între stat și angajator.

Un calcul ZF arată că, dacă salariul minim crește cu 450 de lei pentru cei peste 800.000 de angajați plătiți cu salariul minim pe economie de 2.550 de lei, atunci această măsură ar antrena o creștere a bugetelor de salarii de cel puțin 1 miliard de euro în 2023.

Cele mai multe salarii minime sunt în sectorul privat, în comerț și în fabrici.

“Din punctul meu de vedere, este bine că salariul minim crește, dar modul în care se face această creștere este o «cârpeală».

Mi-ar plăcea să văd o strategie pe termen lung de creștere a salariilor, dar în același timp să existe o eficientizare a modului în care se cheltuiesc banii în sectorul bugetar, cu angajații de la stat. Salariile minime existente sunt extrem de mici, nu acoperă coșul minim de consum, ele trebuie să crească, dar trebuie dublată de eficientizarea aparatului de stat”, a explicat Florin Godean, country manager al Adecco România, companie de recrutare și închiriere de forță de muncă în regim temporar.

Lasă un comentariu