EUROPA, CU COADA-N GAURA DIN GHEAȚĂ...

Distribuie pe:

Europa a fost aruncată în cea mai mare criză energetică din ultimele decenii, în situația în care furnizarea de gaze din Rusia devenise instabilă și imprevizibilă chiar înainte de invadarea Ucrainei. Acum, livrările sunt complet sistate, se arată într-o analiză cnbc.com.

“Problemele în pomparea gazului au apărut din cauza sancțiunilor impuse țării noastre și mai multor companii de către statele occidentale, inclusiv Germania și Marea Britanie. Alte motive nu există”, a declarat luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției de presă Interfax, menționează sursa citată.

Întrebat dacă livrările de gaz prin Nord Stream 1 depind în totalitate de sancțiuni și dacă ele ar fi reluate în caz că aceste sancțiuni ar fi ridicate sau relaxate, Peskov a răspuns: “Desigur. Chiar sancțiunile sunt cele care împiedică întreținerea instalațiilor, care le împiedică să funcționeze fără garanții legale corespunzătoare, care împiedică acordarea acestor garanții legale etc. Tocmai aceste sancțiuni pe care le-au introdus statele occidentale au dus la situația actuală”, a adăugat Peskov.

Comentariile lui Peskov sunt cel mai dur avertisment de până acum al Kremlinului la adresa UE, pentru ca aceasta să își retragă măsurile restrictive, în schimbul reluării de către Rusia a livrărilor de gaze către continent, înainte de venirea iernii.

Liderii europeni au acuzat în repetate rânduri Rusia - cel mai mare furnizor de gaze al continentului - că folosește energia ca armă de represalii, în efortul de a determina creșterea prețurilor și de a crea nesiguranță în blocul celor 27. Moscova neagă, însă, acest lucru: “Încă o prostie” - a transmis Putin, de la Vladivostok, unde participă la un forum pe teme economice.

Gigantul energetic rusesc Gazprom a oprit toate exporturile prin Nord Stream 1 încă din 31 august, invocând lucrări de întreținere la singurul compresor rămas.

Deși livrările urmau să fie reluate după trei zile, Gazprom a invocat, vinerea trecută, o defecțiune, oprind conducta pe termen nedeterminat. Anunțul șoc a venit imediat după o declarație comună a puterilor economice G-7, care susțin plafonarea prețului la gazul rusesc, ceea ce, declară Putin “ar fi o decizie absolut stupidă”. Ca să-și ia de-o grijă, el a ținut să precizeze, în termeni clari, de acolo, din “Siberii de gheață”, ca să le intre bine în cap liderilor europeni: “Nu vom mai livra absolut nimic, dacă este împotriva intereselor noastre economice. Nici gaze naturale, nici petrol, nici cărbune. Nimic. (...). Nu vom mai furniza nimic în afara cadrului contractelor semnate cu țările importatoare. Însă cei care încearcă să ne impună ceva nu sunt în măsură, azi, să ne dicteze voința lor”. Tot, de acolo, din îndepărtatul Vladivostok, a îndemnat statele UE “să revină la rațiune”, altminteri “vom condamna coada lupului să înghețe”, s-a exprimat el, metaforic, invocând celebrul (zice el) basm rusesc, “Vulpea și lupul”.

Oprirea aprovizionării cu gaz prin conducta Nord Stream 1, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, a determinat, la începutul săptămânii, creșterea bruscă a prețului la gaze în Europa, existând temerea că unele părți ale continentului vor fi obligate să raționalizeze energia pe timpul iernii. De asemenea, demersul exacerbează riscul de recesiune pe tot cuprinsul continentului.

“Acțiunea Rusiei de a diminua din nou livrarea de gaze către UE, în timp ce regiunea se străduiește să-și umple stocurile înainte de iarnă, este o nouă escaladare a politicii sale din ultimele luni, de a provoca neajunsuri economice prin reduceri repetate ale aprovizionării Germaniei, cea mai mare economie și cel mai mare consumator de gaze din UE”, au declarat analiștii de la compania de consultanță pentru risc politic Eurasia Group într-o notă de cercetare.

“Surse din Berlin spun că, în prezent, Germania își face planuri pentru la iarnă, pornind de la premisa aprovizionare zero din Rusia”, au adăugat ei. “Aceasta înseamnă că acum se va muta accentul și pe Europa Centrală și de Sud, care încă primește gaz rusesc, inclusiv prin tranzitul prin conducte din Ucraina și Turcia”.

Analiștii din domeniul energiei atrag atenția că prețurile la energie în Europa de Vest au atins “niveluri de neegalat” și că mai recenta mișcare a Rusiei de a suspenda fluxurile de gaz prin principala rută de aprovizionare a Europei ar putea exacerba ceea ce deja se anunță a fi o iarnă “extrem de complicată”.

Situația fiind groasă, dar groasă rău, dna Ursula von der Leyen (nevrând ca Germania - ca s-o spunem p-a dreaptă - să rămână fără coadă) a dat uitării educația sexuală a copiilor de 3 ani, egalitatea de gen și alte “valori europene” întocmind, urgent, un plan de măsuri ca răspuns la amenințările lui Putin de la Vladivostok:

1. Reducerea inteligentă a cererii de electricitate. CE va propune o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf și va colabora cu statele membre pentru atingerea acestei ținte.

2. Plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate cu costuri reduse, cum sunt energiile regenerabile și centralele nucleare.

3. O “contribuție de solidaritate” din partea companiilor de petrol și gaze,

pentru a ajuta gospodăriile și companiile să facă față exploziei de prețuri la energie.

4. Sprijinirea cu lichidități a companiilor de utilități de către statele membre, afectate de volatilitatea extremă care există în prezent pe piața de electricitate.

5. Plafonarea prețului pentru gazul rusesc.

“Știm cu toții că sancțiunile noastre macină profund economia Rusiei. Dar Putin amortizează parțial veniturile din combustibili fosili. Obiectivul e clar: trebuie să reducem veniturile Rusiei, pe care Putin le folosește pentru a-și finanța războiul atroce din Ucraina”, a spus von der Leyen, adăugând că, la începutul războiului, 40% din gazul importat de UE era din Rusia, iar astăzi s-a ajuns la doar 9%.

Fiecare dintre aceste măsuri este însoțită de o seamă de “tehnicalități”, în care nu ne băgăm pentru că nu ne pricepem la dânsele. Ne reține însă atenția “reducerea inteligentă a cererii de electricitate”.

... Bine, să zicem că cimilitura lui Putin cu coada lupului am

înțeles-o cât de cât: fiorosul animal, păcălit de coana vulpe, și-a vârât coada într-o gaură dintr-un lac înghețat (ca să prindă pește) și a rămas cu ea acolo. În traducere liberă, adică, dacă Europa nu-și bagă mințile în cap, la iarnă, va dârdâi de frig, mai rău ca la Vladivostok.

...Revenind la măsura nr. 1: “reducerea inteligentă a cererii de electricitate”.

Bine, și dacă, de exemplu, ești prost, cum să reduci inteligent? Că n-ai cum.

În fine, vom vedea diseară ce vor fi decis miniștrii “energetici”ai UE, reuniți la Bruxelles, cu tot cu controversatul domn Virgil Popescu. Oricum, ca de fiecare dată, ai noștri au fost luați prin surprindere, ei neavând un plan concret de prezentat, dacă nu cumva au încropit unul azi-noapte, cu lumina stinsă... Reducând, inteligent, cum ar veni, cererea de electricitate.

Noroc că dl Ciucă a lămurit populația: “Din analiza de până acum nu identificăm riscul ca țara noastră să rămână fără energie (...) Sigur, trebuie să fim pregătiți pentru ipoteze și scenarii, inclusiv un scenariu negru în care neprevăzutul poate să se întâmple și atunci, la comandamentul de săptămâna viitoare, tocmai aceste ipoteze și scenarii le vom discuta și vom stabili ce avem de făcut”. (sursa-dcbusiness.ro). Vorba unui fost președinte al patriei: “Lăsați-ne să începem ce avem de terminat”.

Aha, dacă bine am înțeles, nu riscăm să rămânem fără energie, dar nici să nu excludem un scenariu negru.

...Tii, taman ca-n cimilitura lui Putin: dacă n-ar fi fost dus de nas de către vulpe, lupul n-ar fi rămas cu coada-n gaura din gheață. El n-a fost pregătit pentru “ipoteze și scenarii” și uite că “neprevăzutul” s-a întâmplat. Ghinion.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu