VARA ANULUI 2022

Distribuie pe:

Vara anului 2022 (iunie-august), marcată de mai multe episoade de caniculă și de o secetă severă asociată încălzirii climei de pe Terra, a fost cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată în Europa de la începutul măsurătorilor meteorologice, au anunțat joi coordonatorii serviciului european de monitorizare a schimbărilor climatice Copernicus, informează AFP.

Temperaturile medii au fost “cele mai ridicate, atât pentru luna august, cât și pentru întreaga vară”, depășind în perioada celor trei luni estivale cu 0,4 grade Celsius valoarea medie din 2021, care reprezenta precedentul record în materie, au precizat specialiștii din programul Copernicus într-un comunicat.

Temperaturile medii au fost “cu aproximativ 1,34 grade Celsius peste media din 1991-2020 pentru sezonul estival”, au adăugat ei. Pentru luna august 2022, valorile de temperatură au fost “de departe cele mai mari” înregistrate de la debutul măsurătorilor, fiind “cu 1,72 grade Celsius peste media din 1991-2020”.

“O serie intensă de canicule în toată Europa, însoțită de condiții neobișnuite de secetă, a dus la o vară a extremelor, cu recorduri de temperatură, de secetă și de incendii”, a subliniat în același comuni-cat Freja Vamborg, coordonatoare știin-țifică la Centrul European pentru Prognoze Meteo pe termen Mediu (ECMWF).

“Seceta și incendiile din numeroase regiuni ale Europei au afectat societatea și natura în diverse feluri”, a adăugat Freja Vamborg. “. (Agerpres)

Lasă un comentariu