CASA REGALĂ A ROMÂNIEI ȘI CEA A MARII BRITANII AU STRÂNSE LEGĂTURI DE SÂNGE

Distribuie pe:

Regele Mihai era verișor de gradul al treilea cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, fiind stră-strănepot al Reginei Victoria a Marii Britanii. Totul a început cu mai bine de un veac și jumătate în urmă, în timpul domniei Reginei Victoria, când unul dintre fiii acesteia, prințul Alfred, se căsătorește cu unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, Maria Aleksandrovna Romanova. Din această căsătorie rezultă cinci copii, printre care și Maria. Nimeni alta decât cea care avea să devină Regina României după căsătoria cu Regele Ferdinand I, în 1892.

Regele Mihai I a fost fiul Principelui Carol (viitorul rege Carol al II-lea) și al Prințesei Elena. Din partea tatălui era nepot al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria, iar din partea mamei, nepot al Regelui Constantin al Greciei.

De-a lungul timpului, Regele Mihai I al României și Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-au afișat împreună în public ori de câte ori au avut ocazia. La sărbătorirea a 60 de ani de domnie a Reginei Elisabeta a II-a, Regele Mihai a fost invitat de onoare și, în semn de respect, la poza de grup a fost așezat chiar lângă Regină (foto).

De partea cealaltă, căsătoria Regelui Mihai cu Regina Ana, născută Prințesă de Bourbon - Parma, a legat de România și mai multe familii nobiliare.

Regina Ana povestea, în cadrul unui interviu, că atunci când era mică “am învățat de la bunicii și părinții mei că aparțin unei largi familii, răspândită în toate colțurile Europei, de la vestul Portugaliei, până la estul Rusiei și de la nordul Norvegiei până la sudul Italiei. Tot de la ei am aflat, la o fragedă vârstă, că mulți dintre unchii și verii noștri au avut pe umeri soarta popoarelor, iar unii dintre ei au devenit sfinți sau martiri”.

Lasă un comentariu