MIRCEA CĂRTĂRESCU A CÂȘTIGAT PREMIUL FIL DE LITERATURĂ ÎN LIMBI ROMANICE

Distribuie pe:

Scriitorul și eseistul român Mircea Cărtărescu a câștigat Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, a anunțat luni, în Mexic, Antonio Sáez Delgado, purtător de cuvânt al juriului.

Cărtărescu a fost ales dintre 80 de candidaturi în șapte limbi “pentru proza sa imaginativă și orbitoare”, a spus Sáez Delgado la o conferință de presă în orașul mexican Guadalajara.

Juriul a apreciat că el “este un scriitor multilateral de stil maximalist, care se inserează deplin în tradiția literaturii mondiale, interpelându-și de la oniric și până la existențial cititorii și criticii din întreaga lume”.

Premiul, dotat cu suma de 150.000 de dolari, va fi înmânat pe 26 noiembrie, la inaugurarea celei de 36-a ediții a Târgului Internațional de Carte (FIL) din Guadalajara, considerat cel mai important târg de carte al lumii editoriale hispanice.

Este a doua oară când un scriitor de limba română este recompensat cu Premiul FIL de Literatură în Limbi Romanice. Primul a fost Norman Manea, în anul 2016.

Noua reușită vine după ce, în urmă cu doar câteva zile, Cărtărescu a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Internaționale “Menendez Pelayo” (UIMP) din Santander, Spania. (Agerpres)

Lasă un comentariu