DE CE SE ÎMBOLNĂVESC DE CANCER ADULȚII CU VÂRSTA SUB 50 DE ANI

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la prestigioasa Universitate Harvard, citați de descopera.ro, susțin că, începând cu anul 1990, numărul adulților cu vârsta sub 50 de ani care dezvoltă cancer a crescut dramatic în întreaga lume, acest risc dezvoltându-se cu fiecare generație.

“În cercetarea noastră, am constatat că oamenii născuți în 1960 au prezentat un risc mai mare de cancer înainte de a împlini 50 de ani decât cei născuți în 1950, iar acest risc a continuat să crească în generațiile succesive.

Noi am analizat date din 14 tipuri de cancer - de sân, colorectal (CRC), endometrial, esofagian, duct-biliar extrahepatic, vezică biliară, cap și gât, rinichi, ficat, măduvă osoasă, pancreas, prostată, stomac și tiroidian. Toate aceste tipuri de cancer au fost demonstrate de datele globale despre cancer ca fiind în mare creștere la adulții sub 50 de ani între anii 2000 și 2012.

De asemenea, am căutat indicii în literatura de specialitate care descriu orice caracteristici clinice și biologice unice ale tumorilor cancerelor cu debut precoce, în comparație cu cele ale cancerelor cu debut tardiv care sunt diagnosticate după 50 de ani.

De exemplu, incidența CCR cu debut precoce (la cei născuți la mijlocul secolului al XX-lea) nu a început să crească până la începutul anilor 1990. Deci, ne-am întrebat ce s-a schimbat pentru ca cei care împlinesc 50 de ani după anii 1990 să fie mai expuși riscului de cancer cu debut precoce?

Desigur, una dintre cele mai mari schimbări este creșterea screening-ului, care a contribuit, fără îndoială, la creșterea ratelor de detectare a cancerelor cu debut precoce. Dar acest lucru în sine nu poate explica pe deplin schimbarea, mai ales că unele tipuri de cancer cu debut precoce sunt în creștere chiar și în țările care nu au programe de screening.

Dovezile sugerează că schimbarea ratelor de cancer s-a întâmplat de fapt mai devreme, când cei de acum de vârstă mijlocie erau copii.

Nu este un secret pentru nimeni că viețile noastre s-au schimbat mult de atunci, mai ales după creșterea consumului de alimentele foarte procesate, iar indiciile sugerează că factorii implicați reprezintă o combinație de dietă, stil de viață, greutate, expunere la mediu și microbiom.

Din cele 14 tipuri de cancer în creștere pe care le-am studiat, opt erau legate de sistemul digestiv. Mâncarea pe care o mâncăm hrănește microorganismele din intestinul nostru. Dieta afectează direct compoziția microbiomului și, în cele din urmă, aceste modificări influențează riscul de apariție a bolii.

Alți factori de risc includ băuturile dulci, diabetul de tip 2, obezitatea, un stil de viață sedentar și consumul de alcool, toate acestea crescând semnificativ în ultimele decenii”, explică oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu