NE PAȘTE ÎNTUNERICIMEA GLOBALĂ?!

Distribuie pe:

“De la Londra la Los Angeles, oamenii de pe întreg globul pământesc să se pregătească pentru întreruperi de curent electric, fapt ce-i va obliga fie să plătească mai mult, fie să-și pună sănătatea în pericol! Aprovizionați-vă cu baterii, lumânări și alimente neperisabile. Urmează pene de curent” - este avertismentul dur al companiei americane de media online Business Insider, specializată în analize din mediul de afaceri și economie.

Schimbările climatice și creșterea prețurilor la energie ar putea face ca întreruperile de curent, la nivel mondial, să fie mai frecvente, chiar și în țările bogate. Pe măsură ce cresc costurile la energie, se profilează, tot mai pregnant, o nouă eră a întreruperilor și instabilității rețelelor electrice.

Pentru prima dată, de câteva decenii încoace, lumea occidentală se pregătește pentru o penurie de energie pe scară largă și de lungă durată. SUA, Marea Britanie și UE sunt afectate de invazia Ucrainei de către Rusia, creșterea costurilor pentru electricitate și combustibil și de valuri de căldură record. În timp ce toamna pândește după colț, tot ce-i mai rău în materie de energie electrică abia urmează să vină. Nici măcar națiunile bogate nu vor fi cruțate, cel puțin nu fără schimbări majore de politică și reorientări în sectorul privat. Dacă la toate acestea mai adăugăm și costurile economice aferente și riscurile extreme pentru sănătate, avem “imaginea completă a unei situații extrem de dificile”.

În UE și Marea Britanie, populația, care nu este obișnuită cu valurile de căldură, fie va avea de achitat facturi “amețitoare” la energie, fie va avea de suportat veri extrem de fierbinți - situație agravată de dependența lor de gazul rusesc, al cărui flux a fost, practic, întrerupt complet, în condițiile în care - spun analiștii - decuplarea Europei de la energia rusească este “o alegere imposibilă”.

Problema energetică a UE și a Regatului Unit are mult mai mult de-a face cu dependența de Rusia decât s-ar crede. În timp ce SUA se poate baza în mare măsură pe propriile materii prime pentru producerea de energie - și asta, în ciuda rețelelor electrice vechi, cu care America “se războiește” de multă vrerme - Europa de Vest se sprijină foarte mult pe Moscova în ce privește alimentarea cu gaz natural și țiței, pentru a menține constante prețurile la energie.

Relația cu Moscova, deși “bolovănoasă”, a durat câteva zeci de ani. S-a încheiat când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și a stârnit reacții puternice din partea Occidentului. UE și Regatul Unit au impus imediat sancțiuni sectorului energetic al Rusiei, făcându-și planuri de a reduce, rapid, achizițiile de materii prime rusești și de a le procura din altă parte.

“Mișcarea” nu s-a dovedit deloc una ușoară. Europa de Vest s-a confruntat cu deficitul de energie pe tot parcursul anului, iar căldura verii a amplificat situația. Valuri de căldură devastatoare s-au produs în Marea Britanie, Spania, Portugalia și Franța, temperaturile, cele mai ridicate din toate timpurile, cauzând incendii de proporții și curmând mii de vieți omenești.

Canicula a fost deosebit de periculoasă, deoarece multe țări afectate “nu sunt cu adevărat pregătite să facă față temperaturilor extreme”, a declarat recent George Havenith, profesor de fiziologie și ergonomie a mediului la Universitatea Loughborough.

Între timp, valul de căldură s-a potolit oarecum, dar represaliile Rusiei față de embargourile impuse asupra importurilor energetice au declanșat noi probleme. Regatul Unit și UE n-au apucat încă să se dezobișnuiască de lipsa gazului rusesc, în timp ce Kremlinul continuă să întrerupă livrările către vest.

Acest lucru a făcut ca oamenii să plătească mai mult pentru nevoile lor zilnice de curent electric. Autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie a ridicat plafonul facturilor anuale la energie la 3.549 de lire sterline - aproximativ 4.189 de dolari - începând cu 1 octombrie, aproape dublând limita anterioară, și în creștere cu 178% față de iarna trecută.

Majorarea prețurilor îi pune pe cetățenii cu venituri mici în fața unei alegeri imposibile: să se îndatoreze pentru a menține consumul de energie la un nivel acceptabil, sau să îndure veri fierbinți și ierni friguroase, caracterizate prin numeroase pene de curent și tot atâtea pericole pentru sănătate.

Soluții imediate sunt puține la număr. “Dacă nu recunoaștem riscurile grave pe care schimbările climatice le prezintă pentru sistemul nostru electric, este probabil să ne confruntăm cu multe asemenea probleme”, avertizează specialiștii în probleme de energie: “Este imperativ ca autoritățile de reglementare și operatorii de sistem să recunoască faptul că nu putem să nu ținem seama de schimbările climatice, care se produc chiar sub ochii noștri”.

Îngrijorarea celor de la Business Insider nu pare să țină nici de domeniul conspirației, nici de cel al inducerii panicii în rândul populației: încă din noiembrie anul trecut, ministrul austriac al Apărării, Klaudia Tanner, a declarat că există o mare posibilitate în ce privește întreruperea curentului electric în toată Europa, afectând tipuri de servicii și aparatură precum calculatoare, telefoane mobile, precum și lumina din locuințe. Oficialul austriac a afirmat, potrivit La Razón, citată de nationalreview.com, că “întrebarea nu este dacă vor fi întreruperi de curent, ci când se vor produce ele”. Potrivit lui Tanner, acest pericol este “subestimat”, deși ar avea consecințe catastrofale.

În acest sens, guvernul austriac a lansat o campanie de conștientizare având ca slogan “Ce să faci când totul se oprește”, sfătuind populația să se aprovizioneze - cel puțin pentru câteva zile - cu alimente neperisabile, lumânări, baterii și multă apă potabilă, să colaboreze cât mai mult cu vecinii și să stabilească un punct de întâlnire cu membrii familiei și cu prietenii.

Potrivit agenției de presă EFE, locotenent-colonelul Pierre Kugelweis a declarat că în astfel de situații cazărmile vor reprezenta “baze de sprijin esențiale pentru pompieri, lucrători sanitari și alte organizații”.

Presa austriacă notează că nu este prima dată când armata face o previziune corectă: încă în 2017, Ministerul de Interne a atras atenția că “o posibilă pandemie va paraliza lumea în următorul deceniu”, fapt ce s-a adeverit.

Ministrul de resort, Karl Nehammer, a declarat că “o pană de curent ar fi una dintre cele mai mari amenințări la adresa unui stat modern”. Riscul întreruperii curentului este crescut din cauza climatologiei, deoarece “temperaturile extreme și valurile de frig și căldură pot fi decisive pentru penele de curent, într-un timp nu foarte de îndepărtat”, conchid analiștii.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu