AVIZ NEGATIV DE LA INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN MUREȘ PENTRU ÎNFIINȚAREA LICEULUI ROMANO-CATOLIC

Distribuie pe:

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș a hotărât, în cadrul Consiliului de Administrație (CA), să respingă acordarea avizului favorabil Hotărârii Consiliului Local Târgu Mureș nr. 303 din 25 august 2022, privind inițierea reorganizării unităților de învățământ de pe raza municipiului începând cu anul 2023-2024. Hotărârea care nu a primit avizul ISJ Mureș se referea de fapt la reorganizarea prin diviziune parțială a Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” prin constituirea unei noi unități de învățământ, și anume Liceul Romano-Catolic, începând cu anul școlar 2023-2024.

Cu alte cuvinte, noua încercare a Consiliului Local Târgu Mureș de a înființa Liceul Romano Catolic nu a trecut de avizul inspectoratului școlar. Hotărârea a fost motivată prin faptul că nu au fost respectate “dispozițiile art. 19. Alin 4, art. 22 alin 1, art. 31 alin 7 teza I din Legea Educației Naționale din 2011” și cu faptul că s-a ținut cont de răspunsul Ministerului Educației, înregistrat la ISJ Mureș în 5 septembrie a.c. în care se arată că Direcția Generală Juridică și de Control a ministerului a analizat HCL 303 din 25 august (privind înființarea începând cu anul școlar 2023 - 2024 a Liceului Romano-Catolic) și a concluzionat că “înființarea acestei unități de învățământ încalcă prevederile LLEN/2011”.

Problema înființării în Târgu Mure a unei unități de învățământ romano-catolice (ciclu primar, gimnazial și liceal) cu predare în limba maghiară a fost discutată, de curând, la cel mai înalt nivel diplomatic între România și Ungaria cu ocazia vizitei oficiale e președintelui țării vecine la București.

“Împreună cu domnul președinte (Iohannis - n.r.) am trecut în revistă situația minorităților, în special problema învățământului. Am cerut sprijinul în cazul liceului din Târgu Mureș (romano - catolic - n.r.)”, a scris președintele Ungariei, Novak Katalin, pe pagina sa de facebook la scurt timp de la încheierea vizitei oficiale din țara noastră. La rândul său, în cadrul conferinței de presă comune susținută la Palatul Cotroceni cu ocazia acestei vizite, Klaus Iohannis a declarat, fiind întrebat despre situația liceului din Târgu Mureș, că “problemele care apar în sistemul de învățământ nu sunt probleme specifice unei anumite limbi de predare (…) organizarea unor școli este încă deficitară, cum este cazul liceului din Târgu Mureș și, din păcate, s-a ajuns să se apeleze la justiție și se așteaptă soluții la această problemă (…) abordarea noastră este de bună credință și scopul pe care îl urmărim este să avem un învățământ de înaltă calitate, indiferent de limba maternă.”

Contactat de “Cuvântul liber”, președintele UMDR Târgu Mureș și vicepreședinte al Consiliului Județean Mureș, Kovács Mihály Levente, a declarat că în opinia sa și a juriștilor consultați, ISJ Mureș nu ar fi trebuit să dea niciun fel de aviz în această speță, ci doar după ce Consiliul Local Târgu Mureș va vota rețeaua școlară pentru 2023-2024, undeva în luna noiembrie a acestui an. “ISJ oricum s-a antepronunțat. Ei au cerut o poziție din partea Ministerului Educației în acest caz înainte ca Municipiul Târgu Mureș să transmită oficial către inspectorat hotărârea de consiliu din 24 august. Ei nici nu trebuiau să dea sau să nu dea acum vreun aviz fie el pozitiv sau negativ”, ne-a declarat liderul UDMR Târgu Mureș. Acesta s-a referit și la adresa Direcției Generale Juridice și de Control din cadrul Ministerului Educației spunând că aceștia au dat o motivare pur politică. “Este strigător la cer ca o instituție publică să susțină ca o comunitate să se mulțumească cu ce are și că nu e nevoie de înființarea unei școli. Practic acest departament spune că în România nu se poate înființa o școală”, a spus Kovács. Președintele UMDR Târgu Mureș mai spune că acest subiect este prea intens mediatizat și politizat, iar înființarea Liceului Romano-Catolic nu ar aduce cu nimic atingere învățământului din Târgu Mureș, nici celui în limba română și nici celui în limba maghiară. “Înființarea acestei școli este dorința expresă a părinților elevilor, a Statusului Romano-Catolic și a UDMR care este reprezentantul minorității maghiare din România. Aceștia au și transmis, în scris, dorința lor Municipiului Târgu Mureș, lucru care a și stat la baza inițierii acelei hotărâri de consiliu din 24 august (HCL nr. 303 din 25 august 2022 - n.r.). În secolul XXI, în anul 2022, în Uniunea Europeană cea mai mare problemă este înființarea unei școli?”, a declarat, pentru “Cuvântul liber”, Kovács Mihály Levente.

Din 1 iunie a.c., elevii care proveneau de la Liceul Teologic Romano-Catolic (LTRC) II “Rakoczi Ferenc” din Târgu Mureș și-au continuat studiile la Liceul Teoretic “Bolyai Farkas”, după ce s-au transferat la această unitate de învățământ, fiind singura soluție posibilă din punct de vedere juridic. Fostul Liceu Teologic Romano-Catolic “II Rakoczi Ferenc” a fost desființat în primăvara acestui an, în urma deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu