ȘCOALA GIMNAZIALĂ “AVRAM IANCU” TÂRNĂVENI: RESPECT PATRONULUI NOSTRU SPIRITUAL, “AVRAM IANCU”!

Distribuie pe:

Început de toamnă, început de an școlar! Se pare că acest anotimp vine cu evenimente frumoase, vine cu soare, dar și cu stropi puțin mai reci ca și când ar vrea să ne transmită că bucuriile stau alături de tristeți, că evenimentele frumoase sunt urmate sau precedate de evenimente mai puțin dorite, dar toate ne determină să mulțumim pentru ce moștenim cultural, istoric, civic. După ce cu doar o săptămână în urmă, cu soarele alături încălzind chipuri și suflete, curtea școlii noastre era plină de elevi și părinți pentru a marca începutul anului școlar, de data aceasta, luni, 12 septembrie, cu un cer posomorât deasupra noastră, elevi ai școlii noastre s-au strâns în fața școlii, în fața bustului lui Avram Iancu pentru a comemora cei 150 de ani de la dispariția eroului nostru național, care a avut loc la data de 10 septembrie 1872.

Domnul director Crișan Dan Mircea a deschis evenimentul comemorativ prin anunțarea intonării imnului național, ale cărui versuri se aud și de la instrumentul tehnic, care acompaniază momentele artistice ale școlii, dar și din glasurile elevilor și ale cadrelor didactice prezente la eveniment. Am fost martorii unui eveniment înălțător, iar întâlnirea de suflet a fost continuată cu ceremonia religioasă oficiată de preotul paroh Pintilie Ionel de la Biserica “Sfânta Treime” din Târnăveni. O rugăciune pentru mântuirea sufletului “Crăișorului munților” s-a înălțat din glasul părintelui, iar rugăciunea Tatăl nostru a fost rostită în cor, după împreunarea creștinească a mâinilor de către toate sufletele.

Doamna profesor Szilagyi Elisabeta, profesor de istorie, a amintit în câteva cuvinte despre importanța acestui erou al neamului în viața tuturor celor care prețuiesc neamul, patria și eroii ei. “Avram Iancu, cunoscut sub numele de «Crăișorul munților» s-a născut în anul 1824, la Vidra de Sus, într-o familie de moți înstăriți. A urmat școala primară în satul natal, dar și-a continuat studiile la Câmpeni și la Zlatna. În 1844, la 20 de ani, a început să studieze dreptul la Facultatea din Cluj. În martie 1848, își ia examenul de avocat, iar în timpul când a fost cancelist la Târgu-Mureș i-a cunoscut pe viitorii revoluționari Ioan Buteanu, Ilie Măcelariu, Alexandru Papiu-Ilarian. În timpul revoluției din Transilvania a participat la Marea Adunare de la Blaj în fruntea a 10.000 de moți organizați militărește. Avram Iancu reprezintă simbolul revoluției de la 1848 din Transilvania. În septembrie 1848 a reușit să organizeze o armată formată din legiuni după modelul armatei romane. A pus în fruntea legiunilor oameni capabili, numiți prefecți, unul dintre aceștia fiind Vasile Moldovan din Boziaș (Târnăveni). Acesta era în fruntea legiunii a III-a de câmpie care își avea centrul la “Cetatea de Baltă”. Evenimentele s-au precipitat, iar la începutul anului 1849, armata lui Iancu s-a confruntat cu armata revoluționară maghiară, acceptând la început un compromis cu austriecii, crezând în promisiunile Curții de la Viena. Munții Apuseni au fost zona de rezistență, Câmpeni, Zlatna, Abrud - locuri ce au fost de necucerit. După înfrângerea revoluției, meritele lui Avram Iancu au fost ignorate de Casa de Habsburg, drepturile românilor nu au fost recunoscute, fapt ce-l determină pe Iancu să refuze medalia oferită de împărat. Ultima perioadă a vieții rămâne controversată. În dimineața zilei de 10 septembrie 1872 a fost găsit mort pe prispa brutăriei din Baia de Criș. A trăit 48 de ani. Pe crucea de piatră stă scris: Avram Iancu, avocat, prefectul legiunilor române în anul 1848-1849. Iancu este considerat un erou național, iar memoria lui este cinstită, pentru că «viața lui în totalitatea ei va rămâne o oglindă sinceră a vieții noastre naționale». Din anul 2001, școala noastră poartă acest nume: Avram Iancu. Să-i fim recunoscători! Purtăm cu mândrie numele marelui revoluționar.” Câteva minute de istorie în fața statuii lui Avram Iancu ne fac mai bogați.

Serbarea din fața școlii a fost urmată de un scurt moment artistic. Versurile Baladei lui Avram Iancu au răsunat din glasul elevei-artiste Vornicu Alesia din clasa a VII-a A, care ne-a mângâiat sufletul cu frumoasa voce, cântându-ne emoția evenimentului. Toți cei adunați la acest eveniment au cântat alături de Alesia refrenul “Sus, sus, sus, române, sus/ Sus, sus, sus la munte sus/ Acolo-i și Iancu dus...” Sus este și în gândurile, în trăirile și în sufletele noastre patronul spiritual al acestei unități școlare, protectorul și modelul nostru uman.

Pentru sufletele care intră zi de zi pe poarta acestei instituții școlare, data de 10 septembrie este cu o semnificație aparte. Noi am reușit să mulțumim sufletului care stă de pavăză școlii noastre în data de 12 septembrie. Pe parcursul evenimentului, elevi cu stegulețe în mâini, cu cocarde în piept și cu materiale realizate de ei au cinstit memoria “Crăișorului munților”. În fața statuii se află o coroană de flori care să amintească celor care trec prin fața instituției că Avram Iancu este eroul nostru al tuturor. Rămân în mintea noastră cuvintele eroului național: “Singura mea dorință este să-mi văd națiunea fericită.”

Prof. GEORGETA BUDA, Școala Gimnazială “Avram Iancu” Târnăveni

Dir. prof. CRIȘAN DAN MIRCEA, Școala Gimnazială “Avram Iancu” Târnăveni

Lasă un comentariu