VIZITĂ DE LUCRU ÎN DRAMMEN, NORVEGIA SCHIMB DE EXPERIENȚĂ PENTRU CADRELE DIDACTICE DIN MUREȘ ȘI SIBIU

Distribuie pe:

În cadrul proiectului Acces spre Succes (PN2058), finanțat de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală, 27 de cadre didactice de la școli din județele Sibiu și Mureș au participat, recent, la un Schimb de experiență - Vizita de lucru în Drammen, Norvegia. Acestea au reprezentat cele 12 școli care sunt parteneri asociați ai proiectului: Școala Gimnazială Albești, Școala Generală Nr.3 Târnăveni, Școala Gimnazială “Ion Dacian” Saschiz, Școala Gimnazială Sîncraiu de Mureș, Școala Gimnazială Alma, Școala Gimnazială Octavian Goga din Rășinari, Școala Gimnazială Cristian, Școala Gimnazială Axente Sever, Colegiul Tehnic “August Treboniu Laurian” din Agnita, Școala Gimnazială “Georg Daniel Teutsch” Agnita, Școala Gimnazială “Badea Cîrțan” Cârțișoara, Școala Gimnazială “Lucian Bologa” Marpod.

Proiectul este coordonat de Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare (FECID), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, România, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, România, University of South-Eastern, Norvegia și Innovius As, Norvegia și beneficiază de un grant în valoare de 1.448.247 euro oferit de Norvegia, prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul său vizează creșterea participării școlare cu cel puțin 10% a unui număr de 400 de copii din grupul țintă primar și creșterea ratei de tranziție în învățământul școlar superior (clasa a IX-a) cu 1,5% pe perioada implementării proiectului.

Cu prilejul vizitei de lucru au avut loc: vizitarea școlii Marienlyst Skole din orașul Drammen, Norvegia, întâlniri și discuții cu prof. Jon Espen Palm, directorul școlii Marienlyst Skole, și cu prof. Geir Forbord; prezentarea metodei Appreciative Enquiery de către prof. univ. dr. Lasse Berntezn, University of South-Eastern Norway; schimb de experiență și prezentări susținute de reprezentanți ai următoarelor instituții norvegiene locale: PPT Drammen - Sevicii Pedagogice și Psihologice și Protecția copilului, precum și prezentarea proiectului UNG11, ca exemplu de bună practică al școlii Kjosterud Ungdomsskole Drammen de către Monica Kristel Sohus; discuții și mese rotunde dedicate instrumentelor și metodelor de reducere a absenteismului școlar și reducerea excluziunii sociale, realizarea unei Strategii de transfer cu instrumente inovative de învățământ, am aflat de la prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

L.B.

Lasă un comentariu