JANDARMII, ALĂTURI DE LICEENII MUREȘENI

Distribuie pe:

În perioada 7-13 septembrie a.c., elevii au avut parte de o oră de dirigenție altfel: au avut ocazia să vadă ce înseamnă și cum e să fii jandarm, pentru o zi!

Echipaje din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș au fost prezente în mijlocul elevilor din clasele a XII-a din cadrul liceelor din municipiul Reghin, Gurghiu și Deda și anume: Liceul Teoretic “Lucian Blaga” Reghin, Liceul Tehnologic “Ioan Bojor” Reghin, Colegiul “Petru Maior” Reghin, Liceul Silvic Gurghiu și Liceul Tehnologic “Vasile Netea” Deda, continuând și în acest an școlar acțiunile preventiv-educative în domeniul siguranței publice.

Peste 500 de viitori absolvenți au fost informați despre misiunea jandarmilor în societate și li s-a prezentat tehnica din dotare. Cu zâmbetul pe buze și cu ajutorul colegilor noștri au îmbrăcat vesta, casca și cu scutul în mână s-au transpus, pentru câteva momente, în locul forțelor de ordine. Elevii au avut ocazia să admire demonstrațiile colegilor patrupezi: Kira, Sica și Paco, după care au participat la ateliere de prezentare a tehnicii militare antiteroriste și de tir airsoft.

Jandarmii le-au subliniat cât este de important să evite situațiile conflictuale, oriunde s-ar afla, care sunt modalitățile de reacție și i-au încurajat ca în cazul în care sunt martorii unor astfel de situații să nu ezite să ceară sprijinul celor în care au încredere: părinți, profesori, forțe de ordine - pentru a găsi soluția cea mai bună, împreună.

Pentru orientarea lor în carieră, tinerilor le-au fost distribuite materiale informative (pliante, broșuri, flyere) și au fost informați despre admiterea în școlile postliceale de subofițeri jandarmi și la Academia de Poliție de la reprezentanții Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș. În urma întrebărilor primite, colegii au oferit detalii privind probele de admitere și au reliefat oportunitățile unei cariere militare.

Din partea specialiștilor din cadrul Agenției Naționale Antidrog-Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș au primit sfaturi pentru prevenirea consumului de substanțe interzise și alcool. Aceștia au exemplificat efectele consumului de droguri asupra sănătății și problemele sociale pe care le creează. Totodată, au derulat exerciții cu ochelarii speciali care distorsionează realitatea.

Activitățile s-au încheiat cu imortalizarea momentelor petrecute împreună. Am dorit ca tinerii să aibă ocazia de a se transpune, pentru câteva ore, în mediul militar cu scopul unei percepții autentice asupra meseriei de jandarm, iar în urma feedback-ului primit, considerăm că această misiune a fost îndeplinită.

Mulțumim conducerii Inspectoratului Școlar Mureș și cadrelor didactice pentru colaborare, iar copiilor le suntem recunoscători pentru primirea călduroasă și le dorim succes!

În județul Mureș, astfel de activități vor continua pe tot parcursul anului școlar.

Lasă un comentariu