IULIAN SÂRBU, PRIMAR SIGHIȘOARA: ELEVII DIN SIGHIȘOARA AU OCAZIA, DE ACUM, SĂ STUDIEZE ȘI ÎN ACELAȘI TIMP SĂ ȘI LUCREZE

Distribuie pe:

- Învățământul românesc se află, a câta oară, în fața reformei postulată prin noua Lege a învățământului. Desigur, orice tentativă de reformă presupune o bază tehnico-materială de la care se pleacă. Care este aceasta, la Sighișoara, și cum s-a pregătit primăria pentru anul școlar 2022-2023?

- Elevii din municipiului Sighișoara au început noul an școlar, 2022-2023, în condiții bune. În toate unitățile de învățământ de pe raza UAT-ului s-au realizat diverse lucrări de întreținere. De asemenea, au fost realizate și investiții, fac acum referire la curtea Școlii Gimnaziale “Victor Jinga” care, pentru prima dată, a fost modernizată, amintesc și de Școala Primară “Dealul Viilor” care, cu sprijinul unei importante companii din oraș, va avea o curte nouă, special amenajată. Sala de sport a Liceului Tehnologic nr. 1 are, de anul acesta, o nouă suprafață de joc, un covor nou PVC. Grupurile sanitare au fost schimbate atât în cadrul unor licee, cât și la mai multe școli gimnaziale din Sighișoara. Tot mai multe școli au table digitale interactive, iar per total, condițiile sunt, de la an la an, tot mai bune și mai adaptate zilelor noastre.

- Elevii din Sighișoara se pot școlariza, pentru prima oară, începând cu anul 2022-2023, prin sistemul de învățământ dual pentru meseria de mecanic de utilaje și instalații în industrie, în baza unui parteneriat încheiat de municipalitate cu doi agenți economici. Vă rog să detaliați!

- Așa este! Pentru prima dată, se implementează conceptul de școală duală în Sighișoara! “Ai o meserie, ai viitorul asigurat” - pornind de la această premisă, elevii din Sighișoara au ocazia, de acum, să studieze și în același timp să și lucreze. Practic, este o reinventare a școlilor de meserii! Din acest an, o primă clasă de elevi, în cadrul Liceului Tehnologic nr. 1, se vor specializa și vor face practică în cadrul celor două companii partenere - Sefar Sighișoara și GST Global SafetyTextiles. Este într-adevăr o reală oportunitate pentru elevi, ei își pot astfel forma cunoștințele practice în mediul real de muncă.

- Dificultățile energetice apasă asupra bugetelor locale și sezonul toamnă-iarnă se anunță deosebit de greu. Cum va rezolva primăria asigurarea unor condiții decente de desfășurare a activității pentru anul școlar 2022-2023?

- Siguranța copiilor este prioritară! În Sighișoara avem Agenția pentru Managementul Energiei, iar persoana responsabilă din cadrul acesteia se va deplasa, chiar de luna aceasta, la toate unitățile de învățământ pentru a se asigura că centralele termice sunt setate la o temperatură optimă. De asemenea, ne vom asigura că sunt eliminate eventualele pierderi de căldură. Anul acesta am depus solicitări de finanțare, prin PNRR, pentru reabilitarea energetică moderată a mai multor școli din Sighișoara.

- Odată cu reluarea activității educaționale au apărut modificări în programul mijloacelor de transport în comun. Primăria s-a angajat să asigure traseele și gratuitățile transportului în comun pentru elevii sighișoreni. Care este situația actuală și ce se prevede pentru viitorul acestei importante activități?

- Sustenabilitatea este direcția spre care ne îndreptăm. Și pentru autobuze electrice avem depusă solicitare de finanțare. Până atunci, revenind la elevii din Sighișoara, ei pot circula și anul acesta gratuit pe mijloacele de transport în comun, din oraș. De asemenea, pentru elevii care studiază în Cetatea Sighișoarei le-am pus la dispoziție un microbuz care să-i transporte de la baza Cetății. Nu în ultimul rând, aș vrea să reamintesc Microbuzul școlar, aflat în administrarea Direcției de Asistență Socială Sighișoara, poate fi folosit, din acest an școlar, inclusiv pentru activitățile educative școlare și extrașcolare! Am reușit acest lucru, în condițiile în care, până acum, acest microbuz era utilizat doar pentru transportul gratuit al elevilor între domiciliu și unitatea de învățământ.

- Un mesaj, la început de an școlar, din partea primarului!

- Un an școlar cu împliniri vă doresc, tuturor elevilor! Să vă bucurați de fiecare reușită. Este firesc ca entuziasmul și emoția să caracterizeze acest nou început. Veți realiza, repede, că de fapt trăiți cei mai frumoși ani! Dascălilor și părinților le doresc înțelepciune și răbdare!

Să ne vedem sănătoși la festivitatea de premiere!

Cu respect!

CORNEL GROZA

Lasă un comentariu