AZOMUREȘ ÎȘI “AJUSTEAZĂ” OPERAȚIUNILE ÎN AȘTEPTAREA UNUI SPRIJIN DIN PARTEA STATULUI

Distribuie pe:

În timp ce alte țări au aplicat scheme de ajutor în industria petro-chimică, în România nu s-a făcut niciun pas în acest sens. Ieri, sindicaliștii din Azomureș au participat la o ședință a Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Economiei. “Populația este sprijinită prin plafonarea prețului la gaz și electricitate, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile?”, se întrebă, retoric, conducerea combinatului chimic din Târgu Mureș.

În cursul zilei de ieri, Azomureș a dat publicității un comunicat de presă prin care informează despre noile măsuri pe care le-a luat în contextul actualei crize energetice. “Criza energetică de la nivel european determină managementul Azomureș, singurul producător de îngrășăminte pentru agricultură din România, să adopte un nou set de măsuri de reducere a activităților de pe platforma de producție pentru următoarele luni”, se arată în comunicatul de presă.

Conducerea combinatului chimic reamintește, pe această cale, faptul că nu a primit vreun sprijin din partea statului român, deși în alte țări, industria de profil a fost ajutată. “Se împlinește un an de când am atras atenția asupra problemelor ce pot apărea în zona industrială, odată cu creșterea prețurilor la energie. Valorile au început să crească din toamna anului trecut, iar niveluri de vârf au fost înregistrate după invazia Rusiei în Ucraina - piața energetică a început să fie foarte volatilă după închiderea gazoductului NorthStream 1. În ciuda faptului că România a avut la dispoziție o schemă de sprijin, pe care alte state europene au aplicat-o, până acum nu a existat o formă de suport pentru industria care folosește gazul natural ca materie primă în activitatea de producție”, se precizează în comunicat.

Oficialii combinatului chimic din Târgu Mureș lansează și o întrebare retorică: “Populația este sprijinită prin plafonarea prețului la gaz și electricitate, dar ce se întâmplă dacă oamenii nu mai au locuri de muncă pentru a plăti facturile?”. Azomureș susține că acesta este cel mai mare pericol și se află în situația de a lua noi măsuri, “unele dintre ele cu impact asupra angajaților noștri”, a declarat Harri Kiiski, directorul general Azomureș.

Firmele care asigură diverse servicii de mentenanță pe platforma Azomureș au fost anunțate că li se reduce activitatea cu cel puțin 30% în următoarele luni, cu un potențial impact direct asupra angajaților acestor companii. Alți peste 200 de angajați direcți ai Azomureș sunt și ei afectați, delegarea către alte companii sau șomajul tehnic fiind soluțiile identificate până acum. Pentru schimburile de noapte și la sfârșit de săptămână se păstrează doar personalul esențial, ceea ce va reduce veniturile unui număr important de angajați. Din punct de vedere operațional, instalațiile sunt pregătite în orice moment să fie repornite la o capacitate de 50%, dacă realitatea economică va permite.

“Autoritățile din România vor avea la dispoziție, în curând, un nou set de măsuri ce poate fi aplicat pentru sprijinirea industriei locale, inclusiv cea a fertilizanților. Aplicarea acestora reprezintă menținerea a mii de locuri de muncă active și încasarea unor venituri substanțiale la bugetul de stat, direct și indirect, prin companiile care depind de marile platforme industriale. Comisia Europeană a inclus industria fertilizanților în cate-goria celor “cheie”, care trebuie menținute în activitate prin acordarea unui sprijin financiar”, precizează comunicatul de presă dat publicității ieri. Înainte de a ieși public cu această poziție oficială, conducerea combinatului chimic a avut o întâlnire, în cursul zilei de miercuri, cu angajații pentru a le aduce la cunoștință noile măsuri.

Tot în cursul zilei de ieri, președintele Sindicatului “Alternativa 2002” din Azomureș, Dumitru Boantă, și vicepreședintele Emil Almășan au participat, la Ministerul Economiei, la o discuție în cadrul Comisiei de Dialog Social pe tema problemelor angajaților de la Azomureș, în actualul context al încetării producției datorită prețurilor mari la gazele naturale. Întâlnirea a fost solicitată de sindicaliștii din Azomureș prin Federația Națională a Sindicatelor din Chimie-Petrochimie “Lazar Edeleanu” și CNSRL Frăția. Vom reveni în ediția noastră următoare asupra discuțiilor pe care sindicaliștii din Azomureș le-au purtat la București.

Producția de îngrășăminte a fost redusă semnificativ în cursul anului 2022. În România, prețurile la gazul natural - materie primă principală - au fost mult mai mari decât costurile de producție. În prezent, aproape 70% din producția europeană de îngrășăminte este oprită.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime (Uree și Melamină) pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală (în condiții normale de funcționare) este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești. Azomureș este parte din grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai mari trader de îngrășăminte și cereale la nivel global.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu