TÂRNĂVENI, PRIMUL ORAȘ EUROPEAN CU ILUMINAT PUBLIC EXCLUSIV PE LED, A REDUS CONSUMUL CU 68%

Distribuie pe:

Primarul municipiului Târnăveni, Sorin Megheșan, susține că orașul nu va fi afectat de o eventuală criză energetică și nu va fi nevoit să facă economie, întrucât a redus deja consumul de energie electrică cu 68%, fiind primul oraș din Europa cu iluminat public exclusiv pe led, cu telegestiune.

“Ni se recomandă să facem economie, să reducem iluminatul public, să reducem de toate. Noi putem spune că suntem cumva fericiți datorită faptului că, în urmă cu 6 ani, am modernizat iluminatul public. Am fost primul oraș din Europa care am avut și avem în continuare iluminat public exclusiv pe led, cu telegestiune, reducând consumul cu 68%, în condițiile în care am dublat numărul lămpilor, deci acolo avem control, nu e risipă, fiindcă e foarte mult scăzut consumul și factura. Dar în continuare încercăm să reducem și emisiile de dioxid de carbon și să reducem cheltuielile financiare prin producerea de curent electric”, a declarat, miercuri, primarul Sorin Megheșan.

Primarul din Târnăveni a precizat că, recent, municipalitatea a câștigat o finanțare în valoare de peste 300.000 de euro din fonduri norvegiene, în urma căreia clădirile administrației locale vor dobândi autonomie energetică.

“Am câștigat un proiect pe fonduri norvegiene pentru o centrală fotovoltaică, ce va fi amplasată pe Piața Agroalimentară, pe o suprafață de aproximativ 1.300 de metri pătrați. Va produce 189,3 kw și ne dorim ca acea energie să o folosim la clădirile publice, la sediul Primăriei municipiului Târnăveni, la sediul Administrației Pieței și la alte clădiri aparținând administrației locale. În același timp vom face economie, pentru că vedem cu toții, pe zi ce trece energia electrică e tot mai scumpă. Acele panouri fotovoltaice vor fi montate pe o structură metalică, pe acoperișul pieței și eu cred că ne va fi suficientă energia pentru a acoperi consumul propriu în clădirile instituției. Cred că până în luna iunie 2023 cel târziu va fi în funcțiune”, a arătat edilul, care a precizat că energia electrică astfel obținută va fi folosită și la viitoarea stație de încărcare pentru autoturisme electrice.

Potrivit primarului, finanțarea nerambursabilă s-a obținut prin SEE și Mecanismele Financiare Norvegiene 2014-2021 în cadrul “Energy Programme in Romania”, pe creșterea capacității de producție din alte surse regenerabile.

Valoarea totală a proiectului de la Târnăveni este de 357.762 euro, din care 304.000 euro din fonduri nerambursabile și 53.762 euro din contribuția municipiului.

În paralel, a spus Sorin Megheșan, se fac investiții pentru eficientizarea energetică a Liceului Teoretic și a Casei de Cultură, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon. (Agerpres)

Lasă un comentariu