COMISIE INTERMINISTERIALĂ PENTRU SITUAȚIA DE LA AZOMUREȘ

Distribuie pe:

Așa cum am promis, revenim, în numărul nostru de astăzi, cu amănunte privind discuțiile pe care reprezentanții Sindicatului “Alternativa 2002” din Azomureș le-au purtat joi la Ministerul Economiei în cadrul Comisiei de Dialog Social, la care a participat și ministrul Florin Săptaru. Dumitru Boantă, președintele Sindicatului “Alternativa 2002”, a declarat, ieri, pentru “Cuvântul liber”, că în urma discuțiilor s-a luat decizia să se formeze o comisie interministerială între Ministerul Economiei, Ministerul Agriculturii și Ministerul Energiei. “Această comisie va analiza posibilitatea ca Guvernul să pună la dispoziția Azomureș gazul natural, combinatul să vină cu costurile sale fixe și ale altor materii prime, iar îngrășămintele produse să fie puse la dispoziția fermierilor români prin intermediul Guvernului. Așa numita procedură de tolling”, ne-a declarat Dumitru Boantă. “Prin această procedură am salva și producția de la Azomureș, am salva și agricultura românească. Ar contribui, până la urmă, inclusiv la siguranța alimentară”, spune sindicalistul târgumureșean. Azomureș asigură, prin producție la capacitatea maximă, 1,6 milioane tone de îngrășăminte anual, ceea ce reprezintă 75% din necesarul agriculturii românești.

Liderul sindical a mai spus că miniștrii implicați în această comisie trebuie să ia rapid o decizie pentru că pe piața românească a îngrășămintelor este o criză acută. “Sper să se ia rapid decizia și să pornim producția. Depinde de cei trei miniștri. Dacă ne gândim doar la faptul că Azomureș a oprit producția, iar în Europa, 70% din producția de îngrășăminte este oprită, vă dați seama ce criză este”, a precizat Boantă.

“Alternativa 2002” a solicitat, încă din luna ianuarie a acestui an, o întrevedere cu ministrul energiei, Virgil Popescu, însă nu au primit vreun răspuns nici până astăzi. Aceștia însă au fost primiți de ministrul economiei la scurt timp după ce i-au solicitat o întrevedere. Sindicaliștii au avut parte și de sprijin din partea aleșilor mureșeni, întâlnirea acestora fiind facilitată și de deputatul Dumitrița Gliga care a fost prezentă, joi, la discuțiile de la Ministerul Economiei.

Referitor la situația angajaților din Azomureș, liderul Alternativa 2002 spune că începând din 20 septembrie “se vor da deciziile”. Este vorba de peste 200 de angajați a căror contracte de muncă vor fi suspendate (cunoscuta metodă a șomajului tehnic). Aceștia au posibilitatea ca în baza unei înțelegeri cu Hirschmann Automotive România să se angajeze la această companie în condițiile contractului de muncă încheiat cu Azomureș. Pe platforma combinatului chimic Azomureș muncesc 2.500 de persoane, dintre care aproximativ 1.100 sunt angajații Azomureș, restul fiind foști angajați care au fost preluați de firmele prin care s-au externalizat anumite servicii și care în continuare muncesc pe platformă. O eventuală închidere definitivă a combinatului ar afecta alte cel puțin 500 de persoane care lucrează pentru societăți care prestează servicii pentru Azomureș. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu