FEMEILE VOR FI EGALE ÎN DREPTURI CU BĂRBAȚII PESTE VREO 300 DE ANI...

Distribuie pe:

Agenția ONU pentru Femei și Departamentul de Afaceri Economice și Sociale al Națiunilor Unite (DAES), citate de DiGi24, susțin că va fi nevoie de aproape 300 de ani pentru a ajunge la egalitate între bărbați și femei în ceea ce privește drepturile, apreciind că numeroasele crize care au loc în prezent agravează disparitățile dintre sexe.

“În ritmul actual de progrese, va fi nevoie de 286 de ani pentru ca lacunele în materie de protecție juridică și suprimare a legilor discriminatorii să fie înlăturate.

Va fi nevoie, de asemenea, de 140 de ani pentru ca femeile să fie reprezentate pe picior de egalitate în poziții de putere și de leadership la locul de muncă și de cel puțin 40 de ani să se ajungă la o reprezentare egală în parlamentele naționale, foarte departe de obiectivul de a ajunge la egalitate între sexe până în 2030, după cum este prevăzut în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU.

Provocările mondiale, precum pandemia de Covid-19 și sechelele acesteia, conflictele violente, schimbările climatice și de atitudine negative față de sănătatea și drepturile sexuale și de reproducere ale femeilor agravează și mai mult disparitățile între sexe.

La sfârșitul acestui an, aproximativ 383 de milioane de femei și fete vor trăi în sărăcie extremă, cu mai puțin de 1,90 de dolari pe zi, comparativ cu 368 de milioane de bărbați și băieți, ceea ce arată o inversare îngrijorătoare a reducerii sărăciei.

În prezent, există mai multe ca oricând femei și fete strămutate forțat și peste 1,2 miliarde de femei și fete de vârstă reproductivă care trăiesc în țări unde există restricții asupra avortului.

Datele arată în mod cert regrese în viața lor, agravate de criza mondială, fie în materie de venituri, fie de securitate, de educație sau de sănătate. Cu cât ne va lua mai mult timp ca să inversăm această tendință, cu atât va crește prețul pentru noi toate și noi toți.

Este esențial să ne unim acum pentru a investi în favoarea femeilor și fetelor, pentru a relua și accelera progresele”, se arată într-un comunicat al celor două instituții ONU. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu