DULCEAȚA DE ARDEI IUȚI

Distribuie pe:

Dulceața de ardei iuți este potrivit de picantă, aromată și dulce-acrișoară. Putem regla gradul ei de iuțeală modificând proporția dintre ardeii iuți și cei kapia (dulci).

Dulceața de ardei iuți poate părea exotică pentru mulți români, însă nu e. Deși ardeii își au originea pe continentul american, fiind aduși în Europa după secolul 15 (împreună cu roșiile, cartofii și multe alte legume), ei au devenit în scurt timp foarte populari. “Exotică” (pentru unii) este de fapt asocierea dulcețurilor sau compoturilor cu felurile sărate.

În Ardeal și Banat se mănâncă în mod curent supe de fructe (vișine, piersici, pere), sosuri de fructe cu rasol de vită sau compoturi de prune pe lângă fripturi de porc sau rață. Merg extraordinar de bine! Dulceața de ardei va merge grozav cu o friptură de rață, dar și pe un platou cu aperitive, în special cu brânzeturi maturate și mezeluri crud-uscate.

Din aceste cantități rezultă 6 borcane de 180 ml dulceață de ardei iuți.

Ingrediente:

* 700 g ardei iuți curățați;

* 550 g ardei capia curățați;

* 1 kg zahăr;

* 10 g sare;

* 100 ml zeamă de lămâie.

Timp de preparare: 60 minute.

Timp de gătire: 30 minute.

Timp Total: 1 oră 30 minute.

Se spală ardeii bine cu apă rece și se lasă la scurs. Nu încercați să prelucrați ardeii iuți fără mănuși pentru că e jale! Vă ustură cuticulele, vă intră sub unghii zeama lor… nu mai spun ce pățiți dacă duceți accidental mâna la ochi, nas sau gură.

Se taie codița ardeiului, apoi se despică ardeiul în două pe lung și, cu cuțitul de filetat, se scot nervurile și semințele dintr-o mișcare. Alegeți ardei drepți.

Se taie ardeii în fâșiuțe de 3 mm, La fel se procedează și cu ardeii kapia.

Deci, ardeii iuți sunt tăiați în feliuțe, iar cei dulci (kapia) sunt transformați în pastă cu robotul procesor (sau blender de mână). Într-o oală suficient de

încăpătoare se pun ardeii iuți feliați. Deasupra lor se toarnă pasta de ardei kapia și zeama de lămâie proaspăt stoarsă. Se adaugă zahărul și sarea. Sarea este esențială pentru această dulceață de ardei iuți deoarece echilibrează dulcele. Se amestecă totul și se lasă oala vreo 2 ore. În acest timp, ardeii lasă zeamă.

Se pune oala cu ardei pe foc mediu și se amestecă ocazional. După 10 minute de fierbere efectivă se stinge focul, se acoperă oala cu o cârpă udată și stoarsă și se lasă totul la răcit timp de 2 ore.

Se pune din nou dulceața de ardei la fiert până ce a ajuns la 105°C (sau până se leagă siropul). Dacă nu aveți termometru atunci faceți proba cu picătura de sirop pe farfurioară.

Se lasă dulceața la răcorit vreo 10 minute, apoi se pune în borcanele sterilizate. Dulceața nu trebuie să fie fierbinte când se pune în borcane (spre deosebire de gem).

Poftă bună!

Lasă un comentariu