TREI SFERTURI DINTRE CONSTRUCTORI AMÂNĂ PROIECTE DIN CAUZA PREȚURILOR LA MATERIALE

Distribuie pe:

Aproape trei sferturi dintre marii constructori din România (73,6%) pun pe seama creșterii prețurilor la materialele de construcții întârzierile în execuție ale lucrărilor, reiese dintr-un raport publicat ieri.

Potrivit datelor IBC Focus, 72,7% dintre respondenți sunt de părere că amânarea proiectelor reprezintă o altă problemă determinată de prețurile mari la materialele de construcție.

De asemenea, patru din zece constructori menționează termenele prelungite de livrare a materialelor printre principalele probleme cu care se confruntă în prezent, context în care constructorii au observat și o scădere a cererii din partea clienților sau chiar o reducere a mărimii proiectelor (52%).

“Totuși, un efect pozitiv al creșterii prețurilor se poate observa în comportamentul firmelor și căutarea de soluții inovative, precum optimizarea designului și a calității proiectării în scopul economisirii de materiale, reducerea pierderilor și a deșeurilor, plus introducerea unor tehnologii avansate”, notează sursa citată.

În acest context, doar 10% dintre constructori au menționat oprirea sau înghețarea lucrărilor, în timp ce 2% au concediat angajați pentru a răspunde situației din piață.

Studiul IBC Focus arată o polarizare a cifrei de afaceri în conturile celor mai mari o sută de constructori. Astfel, 27% din totalul cifrei de afaceri înregistrate de firmele de construcții din România se concentrează în portofoliul primilor o sută de constructori, o pondere care a scăzut față de anul precedent (32,1%). În același timp, profiturile realizate de către aceștia au atins cel mai înalt nivel de la revoluție încoace.

Totodată, mai mult de jumătate dintre constructori (51,8%) spun că vor înregistra o creștere a veniturilor față de anul trecut, iar un sfert (26,4%) se așteaptă că afacerile vor scădea.

Conform IBC Focus, cei mai mari constructori se orientează spre proiecte publice, precum lucrări de infrastructură, construcții sociale și utilități publice. Pe acest fond, 74% dintre antreprenorii din construcții au ales sectorul de infrastructură drept unul din Top 3 domenii de la care se așteaptă la creșteri în ceea ce privește volumul de muncă în următoarele 12 luni.

În zona privată, cel mai atractiv domeniu în perioada următoare este reprezentat de construcțiile industriale, urmat de investițiile în retail și rezidențial. La polul opus, cu cea mai mică rată de selecție se află sectorul birourilor și clădirile comerciale.

IBC Focus a realizat cea de-a 13-a ediție a Top 100 Antreprenori Generali în construcții.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate luni, volumul total al lucrărilor de construcții, ca serie brută, a crescut cu 4,7% în primele șapte luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, avansul a fost de 2,7%.

Pe elemente de structură, creșteri au avut loc la lucrările de întreținere și reparații curente (+12,3%), lucrările de construcții noi (+3%) și la lucrările de reparații capitale (+0,1%).

Pe obiecte de construcții, au avut loc creșteri la clădirile nerezidențiale (+16,3%) și la clădirile rezidențiale (+5,8%). Potrivit INS, construcțiile inginerești au scăzut cu 3%.

Lasă un comentariu