PREȘEDINTELE IOHANNIS, MAJESTATEA SA MARGARETA, CUSTODELE COROANEI, ȘI PRINCIPELE RADU, PREZENȚI LA FUNERALIILE MAJESTĂȚII SALE REGINA ELISABETA A II-A

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a participat ieri la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, organizate la Westminster Abbey din Londra

De asemenea, au fost prezenți Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Principele Radu, împreună cu Principesa Elena și soțul său, Alexander Nixon.

Funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a au avut loc ieri, cu începere de la ora locală 11,00 (10,00 GMT), la Westminster Abbey din Londra, a anunțat Palatul Buckingham.

Această zi a fost sărbătoare legală în Marea Britanie, după cum a autorizat noul monarh, Charles al III-lea, într-unul dintre primele sale ordine.

Lideri importanți ai lumii, printre care președintele Statelor Unite, Joe Biden, și reprezentanți ai caselor regale au participat la funeraliile Elisabetei a II-a.

La sfârșitul slujbei de la abație s-au păstrat două minute de reculegere la nivel național, apoi s-a intonat imnul național “God Save the King”. A urmat o procesiune în centrul Londrei, de unde sicriul a fost dus la Castelul Windsor, unde Elisabeta a II-a a fost înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soțul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut.

Provocări majore în organizarea funeraliilor. Biden și Macron au refuzat autobuzul. Nume controversate alături de capete încoronate din toată lumea. Putin și Lukasenko, excluși

Întrucât Abația Westminster poate să primească doar aproximativ 2.000 de persoane, doar șefii de state și unul sau doi reprezentanți din fiecare țară au fost invitați să asiste la primele funeralii naționale organizate în Regatul Unit, după anul 1965.

Numeroase capete încoronate au fost prezente la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, care a domnit peste 70 de ani. Împăratul Naruhito și împărăteasa Masako ai Japoniei au venit la Londra cu ocazia primei lor călătorii întreprinse în străinătate după urcarea lor pe tron, în 2019. Prințul Albert al II-lea de Monaco, soția lui, Charlene, regele Williem-Alexander al Țărilor de Jos, regina Maxima și prințesa Beatrix, regele Philippe al Belgiei și regele Harald al V-lea al Norvegiei au fost și ei prezenți, precum și regina Margrethe a II-a a Danemarcei, rămasă de acum singura regină domnitoare din Europa. Regele Felipe al VI-lea al Spaniei asistă la rândul său la aceste funeralii, dar și tatăl lui, Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 și locuiește de atunci în exil în Emiratele Arabe Unite.

Sosit sâmbătă seară la Londra, președintele american Joe Biden și soția lui, Jill Biden, s-au recules duminică după-amiază în fața sicriului suveranei britanice.

Spre deosebire de alți lideri ai lumii, cărora li s-a cerut să se deplaseze la Abația Westminster la bordul unor autobuze puse la dispoziția lor de autoritățile britanice, Joe

Biden a obținut permisiunea de a folosi limuzina sa prezidențială blindată, denumită “The Beast” (“Bestia”). Președintele Franței ar fi refuzat, de asemenea, deplasarea cu autobuzul.

O altă dificultate a constat în plasarea invitaților, au subliniat jurnaliștii de la The Times: “trebuie evitat orice risc ca cineva să se simtă ofensat dacă este plasat în spatele unui stâlp și trebuie să ne asigurăm că nimeni nu se va bate”.

Pe lângă, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, care s-au deplasat la Londra în pofida tensiunilor ce există după Brexit, printre invitați s-au aflat și câteva personalități controversate. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele brazilian Jair Bolsonaro au asistat și ei la aceste funeralii de stat. Arabia Saudită a fost reprezentată de prințul Turki bin Salman Al Saud, potrivit unei surse diplomatice. Prințul saudit Mohammed bin Salman Al Saud a fost îndepărtat de pe scena internațională după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Turcia, în 2018. Vicepreședintele Chinei, Wang Qishan, a asistat la funeralii. Vicepreședintele chinez s-a recules sâmbătă după-amiază în fața sicriului suveranei, deși mai mulți parlamentari britanici au încercat să interzică accesul întregii delegații chineze la Westminster.

Rusia și Belarus fac parte dintr-un mic grup de țări ai căror reprezentanți sunt excluși de la funeraliile reginei după invadarea Ucrainei de trupele ruse, o interdicție considerată “blasfematoare” și “imorală” de către Moscova.

În schimb, deși președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a fost nici el prezent, soția lui, Olena Zelenska, s-a recules duminică în fața sicriului reginei Elisabeta a II-a. (Agerpres)

Lasă un comentariu