PREȚUL APEI AR PUTEA CREȘTE SEMNIFICATIV DACĂ NU SE MODIFICĂ ORDONANȚA! AQUASERV SPERĂ CĂ VA BENEFICIA DE PLAFONAREA PREȚULUI LA ENERGIE

Distribuie pe:

Dacă Guvernul nu va lua măsuri pentru ca energia electrică furnizată operatorilor de apă să fie plafonată, românii se vor trezi cu prețuri la apă cu 70% mai mari. Președintele Asociației Române a Apei (ARA), Ilie Vlaicu, atrage atenția că dacă recenta ordonanță privind plafonarea prețului la energie nu va fi modificată în sensul în care operatorii de apă să fie cuprinși între companiile care au prețul energiei plafonat putem să ne așteptăm la o majorare semnificativă a prețurilor apei. Vlaicu a declarat pentru Radio România Actualități că “Ar însemna o creștere de la un leu pe MWh până undeva la patru, cinci lei cât este la ora asta piața liberă, poate chiar mai mult. Ar duce la o creștere a tarifelor de apă între 30% și 70%. În aceste condiții ar fi o explozie a prețurilor, ar fi un impact negativ la populație, dar cel mai important este că ar lovi un segment, și anume acela de apă, care știe să absoarbă fonduri europene”.

Contactat de “Cuvântul liber”, purtătorul de cuvânt al operatorului regional de apă Aquaserv SA, Nicu Tomulețiu, ne-a declarat că semnalul de alarmă tras de președintele ARA este real și că societatea pe care o reprezintă se află “pe aceeași lungime de undă cu acesta”. Conform purtătorului de cuvânt al Aquaserv, compania înregistrează, la momentul de față, o cheltuială cu energia electrică de 23 de milioane de lei, la prețul de 0,84 de lei/Kwh. Dacă ordonanța nu va fi modificată și Aquaserv va trebui să plătească peste 4 lei/Kwh, cheltuiala cu energia va crește de aproape cinci ori, iar acesta se va regăsi în prețul final al apei. Energia electrică este folosită pentru pomparea apei de la captare către uzină, pentru tratarea acesteia pentru pomparea apei către consumatori, precum și pentru alte operațiuni. Aceste costuri diferă de la un operator la altul în funcție de relief, de sursa apei, ne-a mai declarat purtătorul de cuvânt al Aquaserv. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu