“IMACULAT”, PROPUNEREA ROMÂNIEI PENTRU PREMIILE OSCAR

Distribuie pe:

Filmul “Imaculat”, în regia Monicăi Stan și a lui George Chiper-Lillemark, este propunerea României pentru categoria “Cel mai bun lungmetraj internațional” din cadrul Premiilor Academiei Americane de Film - Oscars 2023, informează Centrul Național al Cinematografiei.

Pelicula îi are în rolurile principale pe Ana Dumitrașcu, Vasile Pavel și Cezar Grumăzescu, alături de care apar și Rareș Andrici, Ilona Brezoianu, Bogdan Farcaș, Ionuț Niculae, Florin Hrițcu, Tiberiu Dobrică, Ninel Petrache, Dan Ursu, Ozana Oancea, Diana Dumbravă și Cristina Buburuz.

“Imaculat” spune o poveste în care resorturile interioare ale personajelor construiesc o lume atât de autentică, ce aproape stârnește revoltă. Indignare. O dramă psihologică, bazată pe fapte reale, o poveste de supraviețuire până la un punct. Mai apoi devine o poveste de eliberare.

Daria (Ana Dumitrașcu), o tânără dependentă de heroină, pătrunde într-o clinică de dezintoxicare. Într-o lume străină. O lume aflată în contrast cu tot ceea ce a reprezentat mediul ei de până atunci. La 18 ani, pare naivă și inocentă, dar încă mai păstrează trăsăturile fetei de familie bună, cu principii, educată și dornică să-și ia Bac-ul și să urmeze o facultate. Însă izbirea de lumea în care intră, declanșează în ea efecte ce o transformă, se arată în sinopsisul peliculei.

Comitetul anual de selecție a filmului ce va reprezenta România în competiția pentru o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film - Oscars, la categoria Film Internațional 2023, a fost format din cinci critici de film, numiți de Consiliul de Administrație a Centrului Național al Cinematografiei. Aceștia au fost Dana Duma, Ionuț Mareș, Irina Trocan, Cătălin Olaru și Cristina Corciovescu.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2023 va fi anunțată de Academia Americană de Film pe 21 decembrie. Cea de-a 95-a gală de decernare a Premiilor Academiei Americane de Film este programată să aibă loc pe 12 martie 2023, la Los Angeles.

“Imaculat” a fost premiat în 2021 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția cu trei mari premii: premiul pentru regizori aflați la debut - “Luigi De Laurentiis Award Lion of the Future”, premiul principal al secțiunii - “Giornate degli Autori Director's Award” precum și premiul “Autrici under 40” din partea “Venezia a Napoli. Il cinema esteso” acordat autoarei Monica Stan pentru cel mai bun scenariu. “Imaculat” completează panoul recompenselor, în 2022, cu Trofeul Golden Lynx la FEST - New Directors New Films Festival - Portugalia la categoria film de ficțiune, dar și cu Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film - FIPRESCI Award la Transilvania International Film Festival - TIFF Cluj-Napoca. (Agerpres)

Lasă un comentariu