SPRIJIN ÎN GERMANIA ȘI ÎN JUDEȚUL VECIN, FĂRĂ SUPORT ÎN TÂRGU MUREȘ, SAU CUM SĂ FII PROFET ÎN ȚARA ALTUIA - UMFST ÎNCEPE ANUL UNIVERSITAR CU EXTENSII LA BISTRIȚA ȘI HAMBURG

Distribuie pe:

Noul an la UMFST a început și pentru extensia din Bistrița a universității

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureș și-a primit noii studenți în cadrul unei ceremonii de deschiderea a noului an școlar care a avut loc luni, în Sala Mare a Palatului Culturii din Târgu Mureș. “Aproape 2.400 de studenți se alătură astăzi colegilor care deja au făcut din universitate o a doua casă. Dintre aceștia, 2.067 studenți încep studiile la cele 35 de programe de licență, 640 studenți încep studiile masterale la cele 27 programe de masterat, iar 66 vor începe studiile doctorale. La programele de Medicină în limba engleză sunt înmatriculați aproape 1.400 de studenți internaționali”, a declarat prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST.

Totodată, luni, 19 septembrie, a avut loc și festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023 pentru cei 100 de studenți ai programului de studii Asistență Medicală Generală din cadrul Facultății de Medicină, extensia Bistrița. La ceremonia de deschidere, organizată la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, s-au adresat studenților, în calitate de invitați ai evenimentului, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, ec. Lazany Gabriel.

La extensia din Hamburg a UMFST învață 522 de studenți și sunt colaborări cu 16 spitale

Rectorul UMFST a declarat că la extensia din Hamburg a UMFST, deschisă în 2019, se va intra în acest an pe partea de învățământ clinic într-o relație directă de colaborare cu 16 spitale din Germania.

“Pentru prima dată, deschidem anul universitar în trei locații diferite, în locația centrală, cea bine cunoscută în acest oraș unde își are sediul universitatea, cu programe clasice, cu programe noi, și mă refer aici la cele de chimie medicală, de chimie tehnologică, și aș spune că rămâne încă nou programul de arhitectură în limba engleză. În egală măsură, deschidem în zilele următoare anul universitar la extensia Universității din Hamburg (foto), unde în acest an avem 522 de studenți și intrăm în partea de învățământ clinic într-o relație directă cu cele 16 spitale din Germania cu care universitatea are relații de colaborare. Acestor peste 500 de studenți din Hamburg li se adaugă cei 727 de studenți de la Târgu Mureș, de la Medicină și cei de la Medicină Dentară (120), astfel încât peste 1.400 de studenți internaționali îmbogățesc zestrea spirituală, culturală, intelectuală a universității”, a declarat rectorul UMFST, Leonard Azamfirei.

“Regret dezinteresul local pe care îl întâlnim, dar vom continua dezvoltarea pentru ca acest oraș, Târgu Mureș, să existe măcar prin universitate, chiar dacă alții au o agenda alternativă”

Rectorul UMFST Târgu Mureș a anunțat, de asemenea, că un alt loc în care se deschide anul universitar este extensia universității de la Bistrița, unde luni urmează să fie deschis programul de asistență medicală generală, iar din anul universitar 2023-2024, aici vor funcționa două programe noi, unul de tehnică dentară și un program de asistent de farmacie.

“Practic, la Bistrița se creează un campus nou prin grija autorităților de acolo. O dovadă în plus că știința, medicina nu mai are limite geografice, dar se poate dezvolta numai în măsura în care avem parteneri de nădejde în acest sens (...) Toate acestea și multe altele, pe care nu le voi expune astăzi, aici, înseamnă de fapt o dezvoltare a universității făcută într-o formă care să aibă sens, care să promoveze internaționalizarea și interdisciplinaritatea prin resursele proprii, așa cum se face bine și printr-o creștere naturală, din păcate, fără un suport al administrației locale (la Târgu Mureș, n.r.). Regret dezinteresul local pe care îl întâlnim, dar vom continua dezvoltarea pentru ca acest oraș, Târgu Mureș, să existe măcar prin universitate, chiar dacă alții au o agendă alternativă”, a declarat rectorul Azamfirei.

El a arătat că dezvoltare înseamnă și medicină militară și că prezența la deschiderea anului universitar 2022-2023 a ministrului Apărării Naționale, Vasile Dîncu, “este o onoare și o dovadă, și implicită și explicită, de suport pentru programul de medicină militară” de la Târgu Mureș.

“Alături de București, UMFST Târgu Mureș este cel de-al doilea centru din România care pregătește medicii militari și potențialul de dezvoltare a acestui program este unul foarte mare, pe care ne bazăm și către care gândim la un salt calitativ semnificativ”, a mai spus Leonard Azamfirei. (sursa UMFST/Agerpres)

Lasă un comentariu