RESTAURAREA SĂLII FESTIVE A UMFST “GEORGE EMIL PALADE” DIN TÂRGU-MUREȘ SE APROPIE DE FINAL

Distribuie pe:

“În acest an se vor finaliza, chiar în câteva săptămâni, reabilitarea și restaurarea clădirii centrale din campus. Și poate punctul cel mai aproape de inima noastră, a multora dintre noi, este faptul că frumoasa sală festivă a Universității va căpăta forma și aspectul care era în perioada interbelică, ca un tribut pe care universitatea îl va aduce personalității lui Mihai Viteazul, o mare figură istorică a întregii Românii. Facem acest lucru ca un gest de restaurare a memoriei sale și a respectului”, a declarat rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, după festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023.

Rectorul a reamintit că, în timpul lucrărilor de reabilitare a clădirii centrale a universității, au fost descoperite mai multe picturi de o valoare inestimabilă, una reprezentându-l pe domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală.

“Clădirea (...) face obiectul unei reabilitări consistente care se va încheia în toamna acestui an. Sala festivă a universității a furnizat zilele trecute o surpriză de proporții. În cursul lucrărilor de renovare, sub actuala zugrăveală s-au descoperit, acoperite fiind de vopseaua actuală, o serie de picturi de o valoare inestimabilă: domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922, precum și o serie de decorațiuni specifice care acoperă atât pereții, cât și tavanul sălii”, a scris rectorul Azamfirei pe Facebook, imediat după găsirea picturilor.

Ca urmare a acestei descoperiri, s-a decis evaluarea imobilului, care are statut de monument istoric, de către experții în domeniul protejării monumentelor, pentru ca sala să fie renovată în așa fel încât să fie adusă la forma din perioada 1920-1940, când clădirea universității adăpostea Liceul Militar “Mihai Viteazul”. (Agerpres)

Lasă un comentariu