FRANCE PRESSE: ADUNAREA GENERALĂ ONU, ÎNTR-O LUME ASEDIATĂ DE CRIZE

Distribuie pe:

Războiul din Ucraina, catastrofe climatice și insecuritate alimentară într-o lume asediată de crize: liderii planetei vor lua cuvântul la tribuna Adunării Generale a ONU, marcată de diviziuni profunde, comentează AFP.

Timp de aproape o săptămână, aproximativ 150 de șefi de stat și de guvern din întreaga lume vor lua cuvântul în cadrul acestei mari reuniuni diplomatice anuale, care se reia în format fizic după doi ani perturbați de pandemia de COVID-19.

În mod tradițional, ziua inaugurală este dedicată discursului președintelui american care, în calitate de lider al țării care găzduiește Națiunile Unite, vorbește printre primii. Însă acum, în mod excepțional, așa cum s-a mai întâmplat doar extrem de rar în trecut, nu va fi la fel: Joe Biden, care s-a aflat luni la funeraliile reginei Elisabeta a II-a, și-a decalat intervenția pentru miercuri.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, va susține un discurs de deschidere a celei de-a 77-a Adunări Generale care “nu va edulcora lucrurile”, a promis purtătorul său de cuvânt, Stéphane Dujarric. “Ne adunăm într-un moment de mare pericol pentru lume”, a subliniat luni Antonio Guterres, enumerând “conflicte și catastrofe climatice”, “neîncredere și diviziuni”, sărăcie, inegalitate și discriminare.

La capitolul pericole, invadarea Ucrainei de către Rusia se va afla în centrul acestei săptămâni diplomatice la nivel înalt, cu o intervenție, astăzi, a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski - prin legătură video datorită unei autorizări speciale votate săptămâna trecută de statele membre - și cu un Consiliu de Securitate la nivel de miniștri de externe, joi.

Însă țările din Sud sunt din ce în ce mai deranjate că Occidentul își concentrează atenția pe Ucraina.

“Nu vrem să vorbim doar despre oprirea conflictului din Ucraina. Vrem încetarea conflictelor în Tigray (regiune din Etiopia - n.r.), în Siria, oriunde apar ele în lume”, a afirmat luni președinta Barbados, Mia Mottley, într-o zi preliminară axată pe educație și obiectivele de dezvoltare.

În încercarea de a răspunde îngrijorărilor unor țări, SUA și Europa organizează marți o reuniune la nivel înalt despre securitate alimentară, consecință a acestui război asupra întregii planete.

Președintele francez Emmanuel Macron, care urmează să urce marți la tribună, va insista asupra necesității de a preveni o “fractură” între țările din Nord și țările din Sud, a transmis Palatul Elysee, precizând că el va organiza un dineu pe această temă cu mai mulți alți lideri.

Aceste tensiuni provocate de războiul din Ucraina sunt asemănătoare cu resentimentul dintre Nord și Sud în lupta împotriva schimbării climatice.

Țările sărace, în prima linie a impactului devastator al unei încălzări globale de care nu sunt responsabile, se luptă în special pentru ca statele bogate să își respecte în sfârșit promisiunile de ajutor financiar.

Cu două luni înainte de COP27, conferința ONU privind clima care va avea loc în Egipt, ar fi surprinzător ca această criză climatică să nu fie unul dintre punctele centrale ale discursului lui Antonio Guterres, care a făcut din lupta împotriva emisiilor de gaze cu efect de seră, în special cele ale producătorilor de energii fosile, una dintre priorități.

Au susținut discursuri președintele brazilian Jair Bolsonaro, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, premierul japonez Fumio Kishida sau cancelarul german Olaf Scholz.

Președintele iranian Ebrahim Raisi se află de asemenea la New York în această săptămână pentru prima sa Adunare Generală, iar dosarul nuclear s-ar putea afla încă o dată în centrul discuțiilor.

Raisi urmează să se întâlnească marți cu Emmanuel Macron, care l-a încurajat în ultimele luni, în discuții telefonice, să accepte condițiile propuse de europeni pentru a readuce la viață acordul nuclear din 2015, menit a împiedica Teheranul să dezvolte bomba atomică, în schimbul ridicării sancțiunilor care îi sufocă economia. (Agerpres)

Lasă un comentariu