ANUL VIITOR VA FI ȘI MAI GREU. ANUNȚ DE LA BCE DESPRE PERICOLUL RECESIUNII

Distribuie pe:

Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea majora ratele dobânzilor și anul viitor, provocând probleme consumatorilor, în condițiile în care încearcă să slăbească cererea care contribuie mult la o inflație tot mai ridicată, potrivit economistului șef al instituției financiare, Philip Lane.

În condițiile în care inflația se apropie de două cifre, BCE a efectuat două majorări supradimensionate ale ratelor dobânzilor, în iulie și septembrie, și a promis și mai multe acțiuni, având în vedere că și așteptările de creștere a prețurilor pe termen lung se deplasează acum peste ținta sa de 2%, transmite Reuters, preluat de News.ro.

“Credem că acest lucru va reduce cererea, nu ne vom preface că nu vor fi probleme. Cererea este acum o sursă de presiune inflaționistă, acum șase sau nouă luni nu a fost așa cum este acum”, a spus Lane la o conferință.

La un nivel de 0,75%, dobânda pentru depozite a BCE este încă prea scăzută, deoarece continuă să stimuleze economia, astfel că treaba BCE nu este încă făcută, a adăugat Lane.

Majoritatea economiștilor estimează că dobânda neutră, la care BCE nu stimulează și nici nu împiedică creșterea, este între 1,5% și 2%. Cu toate acestea, piețele văd vârful ciclului dobânzilor la un nivel mai ridicat, iar investitorii iau acum în calcul dobânzi cu puțin peste 2,5%, în primăvara viitoare.

O recesiune nu poate fi exclusă

Lane a susținut de luni de zile că inflația actuală este provocată în primul rând de șocul cauzat de prețurile mari ale energiei.

Politica monetară este în mare măsură ineficientă împotriva unor astfel de șocuri legate de ofertă, așa că BCE a fost printre ultimele bănci centrale majore care au majorat dobânzile.

Dar creșterea prețurilor s-a extins acum și a început să se infiltreze în toate aspectele vieții, în timp ce cererea solidă a consumatorilor determină și prețurile.

Deși Lane a spus că dobânzile ar putea continua să crească la fiecare întâlnire a conducerii BCE din acest an și că ar putea fi mărite și la începutul anului viitor, BCE își păstrează opțiunile deschise cu privire la unde să se oprească și va decide de la întâlnire la întâlnire.

Lane a adăugat că economia zonei euro este probabil să se stabilizeze în lunile de iarnă și că o recesiune nu poate fi exclusă, având în vedere prețurile ridicate ale energiei și deficitul de gaze naturale.

Lasă un comentariu