GUVERNUL UNGAR PRELUNGEȘTE ÎNGHEȚAREA PREȚURILOR LA BENZINĂ ȘI ALIMENTE

Distribuie pe:

Guvernul ungar a decis să prelungească înghețarea prețurilor la benzină și alimente, a anunțat, sâmbătă, ministrul Gergely Gulyás, șeful Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, în cadrul unei conferințe de presă, la Budapesta. De asemenea, executivul de la Budapesta va prelungi cu cel puțin 6 luni înghețarea dobânzilor, care expiră în data de 31 decembrie, informează agenția de presă MTI.

Gergely Gulyás a justificat menținerea măsurilor ca urmare a situației deosebite pentru care, atâta timp cât sancțiunile împotriva Rusiei sunt în vigoare, nu există nicio șansă reală de îmbunătățire, subliniind că familiile din Ungaria vor continua să aibă acces la alimentele de bază la prețurile de dinaintea crizei.

Potrivit oficialului ungur, Guvernul ungar poate ține sub control ratele dobânzilor, ceea ce va fi de mare ajutor pentru zeci de mii de familii, iar executivul este încrezător că va putea ține sub control, în Ungaria, și prețurile la carburanți. Gergely Gulyás a afirmat că Ungaria are cele mai mici prețuri la carburanți din Europa, cu care ajută familiile.

Reducerea cheltuielilor pentru utilități va fi bbmenținută până la nivelul consumului mediu, a mai anunțat șeful cancelariei. Acesta a explicat că poate fi oferită familiilor o subvenție semnificativă, de 150.000-180.000 de forinți (1.825-2.190 lei) pe lună, prin faptul că nu trebuie să plătească la prețul pieței pentru gaz și electricitate.

Tot la conferința de presă, Márton Nagy, ministrul ungar al Dezvoltării Economice, a anunțat că Guvernul a adoptat un program de sprijinire a întreprinderilor mici și mijlocii care sunt mari consumatoare de energie. Programul, care va începe la data de 1 octombrie și se va desfășura până la sfârșitul anului 2023, are două elemente principale: unul pentru sprijinirea costurilor de funcționare, iar celălalt pentru sprijinirea investițiilor, a explicat acesta.

Subvenția de funcționare înseamnă că timp de trei luni - octombrie, noiembrie și decembrie - statul ungar va plăti 50% din creșterea facturilor la electricitate și gaz pentru IMM-urile care sunt mari consumatoare de energie, a explicat ministrul de resort.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu