UN AMERICAN ȘI DOI RUȘI AU ZBURAT ÎMPREUNĂ SPRE STAȚIA SPAȚIALĂ INTERNAȚIONALĂ

Distribuie pe:

Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au zburat împreună, ieri, spre Stația Spațială Internațională (ISS), o misiune considerată un semnal rar de cooperare între cele două țări în contextul tensiunilor cauzate de războiul din Ucraina, informează AFP.

Frank Rubio de la NASA și Serghei Prokopiev și Dmitri Petelin de la agenția spațială rusă Roscosmos s-au îmbarcat într-o capsulă Soiuz care a fost lansată de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, miercuri, la ora 13:45 GMT.

 Frank Rubio este primul astronaut american care va zbura spre ISS la bordul unei rachete rusești după intrarea trupelor militare ruse în Ucraina pe 24 februarie. După zborul de ieri, Anna Kikina, sigura cosmonaută rusă aflată în activitate, urmează să ajungă pentru prima dată la bordul laboratorului orbital la începutul lunii octombrie cu ajutorul unei capsule Crew Dragon a companiei americane SpaceX.

Cu ocazia acestor două zboruri programate, astronauții și cosmonauții din cele două țări, în special cei care vor zbura pe orbită, au preferat să se țină la distanță față de tensiunile generate de războiul din Ucraina.

Stația Spațială Internațională, rodul cooperării dintre Statele Unite, Canada, Japonia, Agenția Spațială Europeană (ESA) și Rusia, este împărțită în două segmente: unul american și unul rusesc. (Agerpres)

Lasă un comentariu