S-A ÎNCHEIAT “OPERAȚIUNEA SPECIALĂ”. ÎNCEPE RĂZBOIUL?!

Distribuie pe:

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat, ieri, “mobilizarea parțială” imediată a cetățenilor ruși, într-o escaladare a ofensivei Moscovei în Ucraina, și s-a angajat să folosească “toate mijloacele” pentru a-și apăra țara și poporul, informează CNN.

“Țara noastră are diverse mijloace de distrugere și, în unele, componente mai moderne decât cele ale țărilor NATO, iar dacă integritatea teritorială a țării noastre este amenințată, cu siguranță vom folosi toate mijloacele pe care le avem la dispoziție pentru a proteja Rusia și poporul nostru”, a spus Putin într-un discurs de miercuri, indicând un posibil nou capitol în conflictul ce durează de luni de zile.

Cele mai recente evoluții arată o schimbare semnificativă a poziției Rusiei după o ofensivă ucraineană rapidă și de succes în cea mai mare parte a orașului Harkov ocupat în această lună, care i-a “înflăcărat” pe susținătorii occidentali ai Ucrainei și a provocat numeroase disensiuni la Moscova.

Abordând posibilitatea escaladării conflictului și utilizarea armelor nucleare, Putin a spus că “aceia care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că vântul se poate întoarce în direcția lor”.

Efectuarea unei “mobilizări parțiale” este necesară “pentru a ne apăra patria, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia”, a spus liderul rus, iar aceste eforturi vor începe miercuri (ieri - n.n.), decretul fiind deja semnat.

Mobilizarea înseamnă că rezerviștii și cetățenii cu experiență militară vor fi încorporați, a precizat Putin. Potrivit unor surse oficiale, este vorba de aproximativ 300.000 de persoane, potrivit AFP.

Marți, Camera inferioară a parlamentului Rusiei, Duma de Stat, a modificat legea privind serviciul militar, înăsprind pedeapsa pentru încălcarea obligațiilor legate de acesta - dezertarea sau încălcare a unui ordin militar - stabilind pedepse cu închisoarea până la 15 ani, în perioada de mobilizare sau de aplicare a legii marțiale, potrivit agenției de presă de stat TASS.

Putin a caracterizat luptele în desfășurare ca făcând parte dintr-o bătălie mai amplă, de supraviețuirea Rusiei împotriva unui Occident al cărui scop este “slăbirea, divizarea și, în cele din urmă, distrugerea țării noastre” - o declarație care capătă greutate în situația în care mai multe regiuni din estul și sudul Ucrainei, ocupate, au anunțat organizarea de referendumuri pentru aderarea oficială la Rusia, bucurându-se de susținere din partea Kremlinului.

Referendumurile ar putea deschide calea pentru anexarea acestor zone de către Rusia, permițând Moscovei să eticheteze contraofensiva ucraineană în curs de desfășurare drept un atac asupra Rusiei însăși, oferind astfel Kremlinului un pretext pentru a escalada conflictul militar.

În ceea ce părea a fi un anunț coordonat, liderii numiți de Rusia din regiunile ocupate Herson și Zaporojie și în autoproclamatele republici Lugansk și Donețk au declarat cu toții că intenționează să organizeze “voturi” începând cu 23 septembrie.

Împreună, cele patru regiuni care și-au anunțat planurile pentru referendum reprezintă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei. Rusia nu controlează în totalitate niciuna din cele patru.

Referendumurile planificate, care contravin legislației internaționale ce susține suveranitatea Ucrainei, au fost anunțate în timp ce liderii mondiali s-au întâlnit la New York, într-o reuniune a Adunării Generale a Națiunilor Unite, unde războiul și impactul acestuia tocmai constituiau subiecte de discuție.

Ucraina a respins anunțul privind referendumurile din regiunile ocupate, catalogându-l drept “o farsă” care decurge din “teama de înfrângere”, în timp ce susținătorii occidentali ai țării au afirmat că nu își vor modifica atitudinea privind susținerea Ucrainei.

Anunțul lui Putin a primit sprijin rapid din partea politicienilor de la Moscova. Fostul președinte rus și vicepreședinte al Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, a susținut public referendumurile în republica autoproclamată Donbas, spunând că acest lucru ar avea “o semnificație uriașă” pentru “protecția sistemică” a locuitorilor.

“Uzurparea teritoriului rus este o crimă care vă permite să folosiți toate forțele de autoapărare”, a spus Medvedev pe Telegram, într-o aparentă aluzie la potențialul de escaladare militară.

Nu este clar ce formă ar putea lua o escaladare, spun unii analiști, dar, pe tot parcursul conflictului au fost exprimate îngrijorări cu privire la posibilitatea ca Rusia să recurgă la utilizarea arsenalului său nuclear în Ucraina.

Președintele american Joe Biden a abordat aceste preocupări într-un interviu de 60 de minute la începutul acestei săptămâni, când un reporter l-a întrebat ce i-ar spune liderului rus cu privire la utilizarea armelor nucleare chimice sau tactice.

“Nu. nu. nu. Veți schimba fața războiului, cum nu s-a mai văzut de la Al Doilea Război Mondial”, a spus Biden, adăugând că răspunsul SUA la astfel de acțiuni ar fi “în consecință”, notează sursa citată.

Putin a aprobat o nouă strategie “descurajatoare” în iunie 2020, care permite folosirea armelor nucleare ca răspuns la un atac non-nuclear asupra Rusiei, de natură a-i amenința existența.

În timp ce ieri, mii de cetățeni ruși au dat năvală pe aeroporturi să părăsească țara (biletele pentru Erevan, Tbilisi și Istanbul s-au epuizat în câteva minute), analiștii consideră că “operațiunea specială” din Ucraina s-a încheiat și că războiul abia acum începe cu adevărat.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu