MĂȘTI INTELIGENTE PENTRU DETECTAREA VIRUSURILOR

Distribuie pe:

Cercetătorii chinezi de la Universitatea Tongji, citați de descopera.ro, susțin că au inventat o mască inteligentă, ce va permite detectarea oricărui virus în aer. Ei speră ca prin această ultimă invenție să se asigure protecția în spațiile închise împotriva virusurilor respiratorii, inclusiv coronavirus, dar și cel al gripei sezoniere.

“Masca inteligentă va putea fi purtată în spațiile interioare pentru a putea detecta coronavirusul sau alte virusuri în respirația altor persoane. Noi am început deja testele cu noua mască de protecție N95, ce are încorporat în supapa de respirație un senzor sensibil la proteinele din virusuri, ca cel gripal sau coronavirus, pentru început.

Masca de față cu un senzor de virus poate detecta cantități mici de coronavirus după o conversație de doar 10 minute cu cineva care este infectat.

Cipul (senzorul) identifică urmele de coronavirus din aer, precum și pe ale celui gripal, existente în respirația unei persoane infectate, astfel că după numai 10 minute, în cazul unui contact apropiat, va avertiza purtătorul de existența acestora. Sau să permită înlăturarea măștii dacă nu este identificat niciun virus.

După ce depistează virusul, masca trimite un semnal către smartphone-ul persoanei care poartă masca pentru față, permițându-i să decidă să părăsească o zonă în care coronavirusul este în aer sau să și-o scoată dacă se simte în siguranță.

Însă, până la utilizarea efectivă a acestui tip de mască revoluționară, mai trebuie pusă la punct o altă etapă. Masca nu a fost încă testată împotriva virusurilor întregi, ci doar a proteinelor de suprafață ale coronavirusului, iar tehnologia este încă în dezvoltare.

Masca de protecție de tip N95 detectează proteinele exterioare din trei virusuri (două tulpini de gripă, H5N1 și H1N1, și SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19”, explică oamenii de știință chinezi.

Ideea creării unei măști inteligente pentru a ne feri de virusuri nu este nouă. Anul trecut, cercetătorii americani de la Universitatea Harvard au conceput o mască de față ce poate să depisteze dacă purtătorul are Covid-19 sau nu în aproximativ 90 de minute.

Măștile au senzori portabili minusculi, de unică folosință, ce pot fi montați în alte măști de față și ar putea fi, de asemenea, adaptați pentru a detecta și alte virusuri. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu