PREOTUL, FILOSOFUL ȘI... CIOPLITORUL

Distribuie pe:

* “Dumnezeu este foarte dispus să ne aștepte, până la un punct, pe toți aceia care suntem în căutarea liniștii și a păcii sufletești, pentru cei care vor ca povara vieții să fie mai ușoară, pentru cei care vor să-și schimbe viața, dar simt că nu sunt demni de iubirea și mântuirea oferită de Dumnezeu, din cauza păcatelor și a viciilor. Eu îi înțeleg mai mult decât cred ei. Eu însumi sunt un păcătos, unul mare, dar știu că Dumnezeul nostru este un Dumnezeu al milei și al răbdării. Și că numai în fața acestui exercițiu al milei lui Dumnezeu și tot te lași cucernicit de El. Mie, de aia îmi place Hristos. E de treabă! Este un Dumnezeu foarte dispus să ne aștepte, până la un punct. Care este punctul? Indolența noastră în care ne scuzăm păcatele cu faptul că nu putem să ne schimbăm. Zicem: nu am ce face, asta e firea mea. Pe bune? Nu poți schimba cursul unei ape? Poate. Nu poți schimba geografia unui munte? Poate. Dar pot să schimb ochiul meu asupra muntelui. Trebuie să urc mai sus și deja văd altfel. În general, îi încurajez pe oameni să nu-l vadă pe Dumnezeu ca pe dușmanul lor sau ca pe contabilul lor. Alții contabilizează ce facem și cum trăim, Hristos nu”.

Constantin Necula (1970-), preot ortodox și profesor universitar la Facultatea de Teologie Sibiu, realizator de emisiuni TV, cunoscut prin conferințele și dezbaterile televizate, doctor în Teologie, autorul a peste 50 de cărți, preot îndrăgit în lumea ortodoxă și nu numai...

***

* “La Dumnezeu ajungem printr-un anume mod de viață, nu printr-un anumit mod de a gândi”.

Cristos Yannaras (1935 - ), filosof și teolog important al Bisericii Greciei. A studiat filosofia și teologia la Atena, Bonn și Paris, iar disertația de doctorat și-a susținut-o la Facultatea de Litere din Paris (Sorbona) și la Facultatea de Teologie a Universității din Tesalonic. Este membru al Academiei Internaționale de Științe Religioase și membru în comitetul director al revistei Concilium. Până în anul 2005 a profesat la Institutul de Științe Politice din Atena și la Universitatea de Științe Sociale și Politice Panteon din Atena.

***

* “Era un cioplitor de piatră cu numele Evloghie, care era foarte milostiv și credincios. Din tot ce câștiga el, împărțea oamenilor nevoiași. Un frate de mănăstire, Avva Daniel, se ruga lui Dumnezeu să-i dea lui Evloghie mai mult, pentru a face mai multă milostenie. Dumnezeu s-a învoit cu condiția ca Avva Daniel să-și pună chezășie sufletul său. În curând, Evloghie a câștigat o avere mare și a plecat într-o țară îndepărtată, unde și-a cumpărat de toate, inclusiv slugi, dar a uitat să facă milostenie cu cei nevoiași. În acest caz, Dumnezeu i-a cerut sufletul lui Daniel. Acesta a început să-și plângă păcatele și să-și ceară iertare. Curând, Evloghie și-a pierdut toată averea și s-a întors la vechea meserie de cioplitor, dar și aceea de a fi milostiv și credincios. Avva Daniel văzând acestea, a zis: “Cât de minunate sunt lucrurile Tale, Doamne!... Tu faci săraci, Tu îmbogățești, Tu smerești și înalți... Judecățile Tale sunt pline de taine”... Cum ar zice Sfântul Ardealului: “Cine are minte, să ia aminte”.

P.S. Isaia cap. 1, vers. 16-17: “Nu mai faceți rău nimănui înaintea ochilor Mei. Încetați odată! Învățați să faceți binele, căutați dreptatea, ajutați pe cel apăsat, faceți dreptate orfanului, apărați pe văduvă”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu