STUDIU - DE CE CREȘTE INCIDENȚA CANCERULUI ÎNAINTE DE VÂRSTA DE 50 DE ANI

Distribuie pe:

Cercetătorii de la Brigham and Women's Hospital (Statele Unite) au analizat ratele de incidență a cancerului la nivel global (dar nu și mortalitatea), în special de la 14 tipuri de cancer la adulții sub 50 de ani în ultimele decenii, constatând o creștere semnificativă începând din anii '90. Pentru a înțelege de ce au crescut diagnosticele de cancer în special în rândul adulților tineri, oamenii de știință au procedat la o revizuire a literaturii de specialitate care identifică posibili factori de risc care ar fi putut contribui la această tendință încă din copilărie. Studiul a fost publicat în Nature Reviews Clinical Oncology.

Cancer de sân, colon, rinichi, ficat și pancreas. Acestea sunt doar câteva dintre tipurile pe care cercetătorii le-au analizat pentru a urmări curba de incidență la nivel global. Riscul de a le dezvolta, raportează oamenii de știință, a crescut generație după generație, mai ales din anii `90 (cea mai mare incidență a fost înregistrată între 2000 și 2012). “Cei născuți în 1960, de exemplu, au un risc mai mare de a dezvolta cancer înainte de vârsta de 50 de ani decât cei născuți în 1950”, a explicat Shuji Ogino, unul dintre autorii studiului. “Ne așteptăm ca acest nivel de risc să continue să crească la generațiile următoare”.

Analizând datele, cercetătorii au încercat să înțeleagă căror motive s-ar putea datora această creștere a incidenței. Ei au examinat studiile disponibile privind tendințele posibililor factori de risc (cum ar fi fumatul, alcoolul, obezitatea, stilul de viață sedentar, nașterile la vârste înaintate, folosirea anticoncepționalelor orale, excesul de antibiotice etc.) și au analizat caracteristicile clinice și biologice ale tumorilor cu debut precoce în comparație cu cele apărute după vârsta de 50 de ani.

Rezumând, echipa lui Ogino consideră că creșterea incidenței poate fi atribuită doar parțial creșterii numărului și calității screening-urilor pentru cancer și emite ipoteza că factori precum regimul alimentar și stilul de viață - din ce în ce mai “occidentale”, chiar și în țările cu venituri mici și medii - pot contribui la creșterea cazurilor de cancer la persoane sub 50 de ani.

La urma urmei, obiceiurile diverselor populații, inclusiv cele ale copiilor și tinerilor, s-au schimbat de-a lungul timpului. Un exemplu în acest sens este timpul dedicat odihnei: dacă orele de somn la populația adultă au rămas aproape neschimbate de câteva decenii, cele ale copiilor s-au redus semnificativ. Conform celor descoperite de cercetători, începând cu anii '50, regimul alimentar, chiar de la vârste fragede, este mai bogat în alimente procesate și băuturi dulci; rata obezității, consumul de alcool, incidența diabetului de tip 2 au crescut și se face mai puțină activitate fizică.

Autorii studiului subliniază că 8 dintre cele 14 tipuri de cancer analizate sunt legate de sistemul digestiv, implicând flora intestinală: alimentația - explică ei - îi afectează direct compoziția, iar modificările stilului de viață pot influența atât riscul, cât și evoluția bolii.

Studiul, recunosc cercetătorii, are limitele sale. Pe lângă faptul că nu se poate estima cât de mult screening-ul și diagnosticul precoce afectează rata de incidență, pentru a confirma această ipoteză, sunt necesare mult mai multe date, în special din țările cu venituri mici și mijlocii. Pentru a urmări mai bine tendințele globale în viitor, propunerea oamenilor de știință este de a implica, în studii de cohortă, copii care să fie urmăriți de-a lungul vieții, culegând date despre sănătate și obiceiuri de stil de viață. (Studiile de cohortă reprezintă un tip de cercetare medicală pe parcursul căreia cercetătorii urmăresc un grup de pacienți pe o perioadă îndelungată de timp - n. trad.) “Fără astfel de studii este dificil de identificat de ce a făcut cineva cancer cu zeci de ani în urmă sau când era copil”, a spus Tomotaka Ugai, coordonatorul echipei de cercetare. “Studiile de cohortă nu sunt doar mai convenabile, având în vedere numeroasele tipuri de cancer care trebuie studiate, dar cred că ne vor oferi informații mai precise despre riscul de cancer pentru generațiile viitoare”. (sursa - galileonet.it/lincidenza-di-cancro-prima-dei-50-anni-aumenta-perche )

Traducere de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu