LIDERII LUMII REACȚIONEAZĂ LA AMENINȚĂRILE LUI PUTIN

Distribuie pe:

Recentul discurs televizat al președintelui Vladimir Putin a stârnit reacții din partea majorității liderilor lumii. “Țarul” a vorbit despre “rusofobie” și a adăugat că invadarea Ucrainei a fost inevitabilă și că scopurile sale au rămas aceleași. În final, a folosit cuvinte care sună ca o amenințare: “Cei care încearcă să ne șantajeze cu arme nucleare ar trebui să știe că și noi le avem”.

Reacția UE nu s-a lăsat așteptată: discursul președintelui rus “este o dovadă în plus că Putin nu este interesat de pace, ci de escaladarea conflictului. Anunțurile sale sunt un semnal clar că el este interesat doar de continuarea acestui război distructiv, este “un semnal clar de disperare”, cu urmări negative asupra întregii populații ruse, a declarat purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe și politică de securitate al UE, Peter Stano. “Nu a decis să atace doar Ucraina, ci întreaga comunitate internațională”, a adăugat el. Consiliul Europei “respinge” așa-zisele referendumuri din teritoriile ocupate ale Ucrainei, referendumuri definite drept “o batjocură a democrației” de către secretarul general al organizației, Marija Pejcinovic Buric. “Asemenea așa-zise referendumuri, organizate sub amenințarea armelor de către forțele de ocupație și cu sfidarea principiilor democratice fundamentale, nu pot fi nici acceptate, nici recunoscute”, a explicat Pejcinovic Buric.

* Chiar înainte de a-și susține discursul în cadrul Adunării generale a ONU de la New York, cancelarul german Olaf Scholz spusese: “Putin va renunța la război și la ambițiile sale imperialiste doar dacă își dă seama că nu poate câștiga”. Pentru Scholz, liderul de la Kremlin “nu numai că distruge Ucraina, ci își ruinează propria țară”. Cancelarul a precizat că nu va fi acceptată nicio “pace impusă” și că Ucraina va trebui să fie înarmată în continuare, pentru a respinge invazia Rusiei. Cu puțin timp înainte ca Scholz să plece la New York, guvernul de la Berlin promisese Kievului noi livrări de arme, inclusiv încă patru obuziere autopropulsate. Acțiunile Rusiei în Ucraina nu au fost doar un dezastru pentru Europa, ci și pentru ordinea globală și pacea mondială, a subliniat Scholz mai târziu, la New York: “De aceea a fost atât de important ca 141 de state să condamne fără echivoc invazia rusă aici, în acest cadru”, a precizat el, referindu-se la votul Adunării ONU din martie, după atacul rusesc.

* Pemierul italian Mario Draghi a relansat propunerea către Adunarea Generală a ONU de a consolida angajamentul față de Ucraina. “Trebuie să facem mai mult la nivel european. Așa cum susține de multă vreme Italia, Uniunea Europeană trebuie să impună un plafon pentru prețul importurilor de gaze, de asemenea, pentru a reduce și mai mult fondurile pe care le trimitem Rusiei. Europa trebuie să sprijine statele membre în timp ce ele sprijină Kievul”. Apoi a amintit că “pentru a menține o poziție unită, hotărâtă, în concordanță cu valorile noastre, este esențial să păstrăm coeziunea socială”. Potrivit lui Draghi, până acum “Rusia nu a arătat că vrea să se încheie conflictul: referendumurile pentru independență din Donbas sunt o încălcare suplimentară a dreptului internațional pe care o condamnăm ferm”.

* Tot la Adunarea Generală a ONU, premierul japonez Fumio Kishidanel a luat o poziție clară: invazia Ucrainei de către Rusia “nu ar fi trebuit niciodată tolerată” și “calcă în picioare filosofia Cartei ONU”.

* Despre situația Rusia-Ucraina, a vorbit și Papa Francisc: “Aș dori să subliniez o situație teribilă în Ucraina martiră. Cardinalul Krajewski a mers acolo pentru a patra oară. M-a sunat ieri și mi-a povestit despre durerea acestor oameni, despre răutate, monstruozități, cadavrele torturate… Să ne alăturăm acestui popor nobil și martir. A te apăra este legal. A te gândi la arme nucleare este o nebunie”.

* China, în schimb, solicită părților implicate în criza din Ucraina să înceteze focul și să se angajeze în dialog și consultări pentru o rezolvare pașnică, după discursul prin care președintele rus Vladimir Putin a anunțat folosirea tuturor mijloacelor necesare și mobilizarea parțială care prevede rechemarea a 300.000 de rezerviști, în mijlocul dificultăților întâmpinate în invazia Ucrainei. Poziția chineză cu privire la criza din Ucraina este “consecventă și clară”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

* Pentru guvernul britanic, discursul președintelui rus Vladimir Putin arată că invazia rusă a Ucrainei “eșuează”, a spus ministrul Apărării, Ben Wallace. “Nicio amenințare, nicio propagandă nu pot ascunde faptul că Ucraina câștigă acest război, că, de asemenea, comunitatea internațională este unită și că Rusia devine un paria la nivel global”, a spus el.

* Anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea militară parțială în Rusia constituie “o știre dramatică, o știre care confirmă că acesta este un război lung și crud, enorm de nedrept și greu” atât pentru ucraineni, cât și pentru “cetățenii ruși chemați la arme. Totul prevestește o iarnă complicată”, a declarat pentru presa iberică vicepremierul spaniol Teresa Ribera.

* “Discursul lui Putin este în mod clar un semn că are probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, subliniind că forțele Moscovei sunt în criză, în special “în nordul și estul” Ucrainei. Mobilizarea parțială ordonată de președintele rus Vladimir Putin este un semn de “slăbiciune”, susține și ambasadorul SUA în Ucraina. “Referendumul - farsă și mobilizarea sunt semne de slăbiciune, de eșec ale Rusiei”, a scris Bridget Brink pe Twitter. “Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretenția Rusiei de a anexa teritorii ucrainene și vor continua să susțină Ucraina atâta timp cât va fi necesar”. (sursa - /tg24.sky.it )

Grupaj realizat de ILEANA SANDU

Lasă un comentariu