OMV PETROM: AVEM NEVOIE DE STABILITATE ÎN LEGEA OFFSHORE PENTRU A EXTRAGE GAZE DIN MAREA NEAGRĂ

Distribuie pe:

OMV Petrom are nevoie de clarificări legate de stabilitate în ceea ce privește prevederile Legii offshore, pentru a demara extracția de gaze din Marea Neagră, a afirmat, joi, Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, în cadrul Romanian International Gas Conference.

“Acest proiect schimbă regulile jocului pentru compania noastră și pentru întreaga țară, prin securitatea energetică pe care o conferă și pentru faptul că transformă țara în hub regional. Proiectul este esențial pentru țară, întrucât producția offshore de gaze este în declin și este important să vedem surse noi”, a spus Verchere.

Potrivit acesteia, OMV Petrom a devenit operatorul acestui proiect la 1 august, după finalizarea tranzacției prin care Romgaz a preluat participația ExxonMobil.

“Avem o echipă experimentată de proiect și avansăm cât putem de repede. Mă bucur să aud că lumea este interesată de viteză, pentru că și noi am fost interesați de viteză ani”, a adăugat Verchere.

Ea s-a referit la declarația ministrului Energiei, Virgil Popescu, care a spus, miercuri, că OMV Petrom și Romgaz ar trebui să ia încă din acest an decizia de a investi în gazele din Marea Neagră, având în vedere contextul actual.

“Unde ne aflăm: suntem în procesul de licitație și căutăm să avem parte de clarificări legate de offshore, pe partea de stabilitate, care este unul dintre pilonii fundamentali pentru o investiție atât de mare. Am spus mereu că este nevoie de 9-12 luni pentru o decizie finală de investiții, dar vă pot asigura că punem accentul pe viteză”, a susținut reprezentanta companiei petroliere.

Miercuri, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost întrebat de jurnaliști dacă OMV Petrom și Romgaz ar trebui să ia mai repede decizia de investiții în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră, având în vedere contextul.

“Le-am spus tot timpul, mă aștept și vreau ca declarația și decizia Romgaz și Petrom să fie luată cât mai repede, să fie niște declarații inclusiv la sfârșitul acestui an. Îmi doresc acest lucru pentru că este o situație specială în piață. Este nevoie de gaz natural în piață și România poate juca un rol. Eu cred că Legea offshore este suficient de clară. Eu cred că se va lua o decizia până la finalul acestui an”, a spus oficialul guvernamental.

El a adăugat că acest lucru ar însemna ca producția de gaze în acel perimetru să înceapă la finalul anului 2026 - începutul anului 2027, moment în care România va fi independentă din punctul de vedere al aprovizionării cu gaze și va exporta în regiune surplusul.

Pe 28 iulie, Verchere spusese că decizia finală în privința investiției în proiectul Neptun Deep din Marea Neagră ar putea fi luată la jumătatea anului 2023.

În zăcământul de mare adâncime Neptun Deep s-ar putea afla 100 de miliarde de metri cubi de gaze. (Agerpres)

MAE: BOGDAN AURESCU A VORBIT, LA NEW YORK, DESPRE MODELUL ROMÂNIEI ÎN PRIVINȚA DREPTURILOR MINORITĂȚILOR PE DIMENSIUNE ETNICĂ, LINGVISTICĂ ȘI RELIGIOASĂ

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, miercuri, la New York, la reuniunea de nivel înalt pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Declarației privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, religioase și lingvistice, desfășurată în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Conform unui comunicat de presă al MAE transmis AGERPRES, ministrul român a prezentat modelul României în materie de protejare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale pe dimensiunile etnică, lingvistică, religioasă, țara noastră fiind un stat ce plasează dialogul interetnic și intercultural în centrul politicilor dezvoltate în acest domeniu.

Aurescu a exprimat disponibilitatea României de a-și împărtăși experiența privind respectarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale cu alte state membre ONU interesate.

MAE precizează că Adunarea Generală a ONU a adoptat prin consens, la 18 decembrie 1992, Declarația privind drepturile persoanelor care aparțin minorităților naționale sau etnice, religioase și lingvistice, un instrument-cheie la nivel mondial în ceea ce privește respectarea drepturilor politice, civile, economice, sociale și culturale ale persoanelor care aparțin minorităților.

AGONU a decis în sesiunea a 76-a marcarea aniversării a 30 de ani de la adoptarea acestui document prin organizarea unui eveniment de nivel înalt în marja segmentului la nivel înalt al sesiunii a 77-a a AGONU. (Agerpres)

Lasă un comentariu