AU ÎNCEPUT REFERENDUMURILE LUI PUTIN!

Distribuie pe:

Începând de ieri, până marți, 27 septembrie, au loc referendumuri pentru anexarea la Federația Rusă a patru regiuni din Ucraina, parțial ocupate de armata rusă și de forțele separatiste pro-ruse. Votul a fost anunțat în grabă marți de autoritățile locale din cele patru regiuni - Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson - și confirmat a doua zi de președintele Putin, care a declarat că Rusia le va sprijini și va respecta rezultatul.

Referendumurile sunt considerate ilegale pentru că au loc în zone ocupate militar și nu respectă standardele minime stabilite pentru un proces electoral: sunt, așadar, definite ca o “farsă” de marea majoritate a comunității internaționale, cu excepția Rusiei și a aliaților săi.

Deși are un rezultat previzibil, votul din aceste zile este, totuși, relevant, deoarece Rusia ar putea decide să-l folosească drept pretext pentru a-și extinde activitățile militare în Ucraina: nu întâmplător, Putin și-a exprimat sprijinul pentru referendumuri în același discurs în care a anunțat “mobilizarea parțială” a 300.000 de rezerviști ruși.

Este posibil ca decizia de a organiza referendumurile să fi fost luată în grabă și determinată de doi factori, consideră analiștii. În primul rând, contraofensiva amplă și victorioasă a armatei ucrainene în nord-estul țării, care a eliberat întreaga regiune Harkov de ocupația rusă și a început să implice și unele zone din Donbas: văzându-se amenințate de ucraineni, autoritățile ilegale din regiunile ocupate ar dori să se alăture Rusiei pentru a-și asigura sprijinul regimului de la Moscova.

Al doilea motiv se referă la necesitatea ca regimul rus să justifice o nouă fază a războiului în Ucraina: i-ar putea fi mai ușor lui Putin, atât din punct de vedere formal, cât și din punct de vedere al consensului intern, să justifice o escaladare militară și trimiterea de noi trupe în teritoriile ucrainene dacă acele teritorii sunt considerate ca aparținând Rusiei.

În acest fel, războiul de invazie ar putea trece drept un război “de apărare a integrității teritoriale a țării noastre”, așa cum a spus Putin în discursul său de miercuri.

Mai mult, după recentele înfrângeri militare, Rusia trebuie să oprească avansul ucrainean și să găsească o modalitate de a-și reorganiza forțele. Acesta este motivul pentru care regimul încearcă să ridice miza, declarând o mare parte din estul Ucrainei (15 la sută din țară) drept teritoriu rus. La aceasta, Putin a adăugat amenințarea folosirii de arme neconvenționale (în special arme nucleare tactice) pentru apărarea “integrității teritoriale”.

Cu alte cuvinte, președintele rus încearcă să sperie suficient guvernul ucrainean și aliații săi pentru a avea timp să-și reorganizeze forțele.

Votul se desfășoară în moduri diferite, din cauza grabei cu care a fost organizat. Potrivit presei ruse, agenții electorali vor merge din casă în casă, cu urnele de vot. Abia în ultima zi, 27 septembrie, vor fi organizate câteva secții de votare tradiționale.

Pentru a face referendumurile ilegitime, pe lângă faptul - destul de evident - că se desfășoară în teritorii ocupate militar de o armată străină, în zonele în care presa și internetul au fost cenzurate și unde arestările arbitrare sunt frecvente, există alți doi factori importanți. În primul rând, tot estul Ucrainei este puternic depopulat, mai ales în regiunile ocupate Zaporojie și Herson, deoarece milioane de oameni au fugit la începutul invaziei ruse și în lunile următoare, pentru a evita violența conflictului.

O altă problemă notabilă - și neclară - este că Rusia nu controlează pe deplin regiunile care ar trebui anexate prin referendum.

Încă nu este clar dacă Kremlinul, după referendum, intenționează să anexeze doar părțile din teritoriul pe care le ocupă sau dacă dorește să declare ca aparținând Rusiei regiunile în integritatea lor, deși acestea sunt încă controlate parțial de Ucraina.

Este de așteptat ca toate zonele ocupate să “voteze” pentru a se alătura Rusiei, aproape sigur, 80 - 90% dintre oameni “votând” da - așa cum s-a întâmplat când Kremlinul a organizat o “cascadorie” similară în Crimeea ocupată în 2014.

Liderii occidentali au declarat că “voturile” sunt o farsă, nu au legitimitate și îndemnând alte guverne să nu recunoască rezultatele. (surse - ilpost.it, dailymail.com)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu