PACTUL VERDE ȘI APICULTURA

Distribuie pe:

Anul acesta, ACA (Asociația Crescătorilor de Albine din România), filiala Mureș, împlinește 65 de ani de la înființare, fiind prima Asociație profesională din județul Mureș.

La ora actuală se discută foarte mult la nivel european despre biodiversitate, despre agricultură ecologică, despre verde, familie, digitalizare, plafonare, despre viitorul apropiat, propus printr-o politică agricolă comună. Agricultura sustenabilă, în acord cu mediul și pactul verde, a devenit o necesitate, din motive de perturbări climatice, criză energetică, alimentară, migrație etc. Agricultura viitorului trebuie să se supună în primul rând cerințelor impuse de acestea.

Apicultorii mureșeni au demonstrat, în cei 65 de ani, că practică o apicultură ecologică. În plus, reprezintă un exemplu de urmat în ceea ce privește recomandările UE, de asociere a fermierilor. Din nefericire, apicultura a ajuns, la ora actuală, în România, un copil vitreg al agriculturii. Nu îmi doresc să amintesc despre importanța albinelor în păstrarea biodiversității, a importanței produselor apicole în hrana omului, în industria farmaceutică, dovadă interesul tot mai mare al diverselor categorii sociale pentru acest domeniu. Anual, prin cursurile de calificare organizate de ACA Mureș, sunt inițiați în tainele acestei nobile îndeletniciri 80-90 de pasionați de apicultură. Printre aceștia sunt foarte mulți tineri. Autoritățile din România nu acordă importanța necesară, nici sprijinul acestui sector. În regimul socialist, statul încuraja acest sistem privat prin acordarea de stimulente nutritive, terenuri pentru vetre de stupină, decontarea polenizărilor cu albine în fermele statului, facilități pentru transportul albinelor în pastoral, încurajarea exportului de miere și produse apicole, România ocupând printre primele locuri în Europa, la numărul de familii de albine, dar și la calitatea produselor apicole. Apariția supermarketurilor, a lanțurilor comerciale străine, care oferă spre vânzare sortimente de miere din surse diferite, la prețuri mai scăzute, în multe situații, miere cupajată cu miere românească, a afectat valorificarea mierii și a produselor din România. Este adevărat că autoritățile acordă un ajutor prin Programul Național Apicol și prin ajutoare de minimis familiilor de albine. Nemulțumirea apicultorilor ține însă de lipsa unui Cadru legislativ, care să protejeze albina, chiar dacă există o Lege a apiculturii.

Apicultorii mureșeni sunt nemulțumiți de faptul că, în România, este protejat ursul și viespile. Nu există metode legale, deocamdată, de protecție a albinelor împotriva acestora. Mai ales iarna, urșii distrug stupii, iar toamna, viespile distrug familiile de albine. Aceste două specii sunt ocrotite de lege, în timp ce albinele nu sunt considerate specii în pericol.

Consiliul director al A.C.A. Mureș a hotărât organizarea unui Simpozion științific, în data de 20 octombrie 2022, în Sala festivă a Colegiului Agricol “Traian Săvulescu” din Târgu Mureș. La acest eveniment sunt invitați parlamentari mureșeni, autoritățile locale, specialiști în domeniul biodiversității, apicultori mureșeni. Dincolo de aspectul de sărbătoare, Simpozionul se dorește a fi un semnal de alarmă privind declinul apiculturii și al măsurilor necesare pentru continuitatea acestei nobile îndeletniciri. Amintim faptul că în Ungaria, statul acordă o atenție deosebită familiilor de albine, iar subvenția din partea Guvernului se oferă pentru fiecare familie. În această toamnă, viespile au provocat pagube imense în apicultură, în unele cazuri, familii de albine fiind distruse complet, o adevărată invazie. Se așteaptă măsuri, propuneri pentru diminuarea acestui dăunător periculos, ocrotit prin lege. Apicultorii mureșeni propun încurajarea valorificării produselor locale, educarea copiilor cu privire la diete sănătoase și punerea în practică a Programului aprobat, Mierea în școli, cu produse apicole locale, asigurarea produselor apicole autohtone în supermarketuri, conștientizarea populației privind consumul de miere, creșterea încrederii consumatorilor în produsele apicole românești, dar și necesitatea unei colaborări mai strânse între Asociația apicultorilor, între apicultori și autoritățile sanitar-veterinare, un control mai riguros privind comercializarea produselor apicole în supermarketuri.

VASILE BOTA

Lasă un comentariu