TÂRGU MUREȘ - “SITUAȚIA NEFERICITĂ” A LICEULUI ROMANO-CATOLIC A DUS LA DEMISIA INSPECTORULUI ȘCOLAR GENERAL ADJUNCT

Distribuie pe:

Inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Mureș, prof. Illés Ildikó, a demisionat, în cursul acestei săptămâni, din cauza “situației defavorabile” a Liceului Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureș, informează agenția ungară de presă MTI.

Joi, în cadrul unei conferințe de presă, Illés a declarat că, timp de 18 ani a încercat să gestioneze problemele învățământului în limba maghiară din județul Mureș, demisia ei fiind determinată de situația nefericită a școlii catolice.

În data de 8 septembrie, avizul conform al declarației de intenție privind reînființarea liceului, adoptat de consiliul local, a fost respins de consiliul de administrație al ISJ Mureș. Acest aviz însă nu a fost considerat relevant nici de secretarul de stat responsabil pentru învățământul în limbile minorităților, nici de liderul grupării UDMR din Consiliul Local Târgu-Mureș. În opinia lor, consiliul local va trebui să adopte până la sfârșitul lunii decembrie o hotărâre pentru care este absolut necesar avizul favorabil al inspectoratului.

Illés Ildikó a declarat presei că la ședința consiliului de administrație din 8 septembrie nu a votat împotriva înființării școlii catolice, ci împotriva exprimării acordului inspectoratului școlar privind restructurarea rețelei școlare. Ea a considerat că avizul conform al inspectoratului nu este justificat, deoarece el nu a fost solicitat de consiliul local și nici nu este prevăzut de lege. În opinia sa, ea ar fi comis o ilegalitate dacă ar fi votat favorabil.

Prof. Illés Ildikó a menționat că a fost catalogată drept “trădătoare” pentru că a făcut acest lucru, subliniind că a susținut întotdeauna cauza școlii catolice, însă aceasta este o problemă a comunității care depășește sfera ei de competență, iar reușita cauzei va necesita munca în echipă a întregii comunități: “Simt că am ajuns într-o situație imposibilă, în aceste condiții nu mai vreau să fiu implicată. Voi susține în continuare reînființarea liceului, cu respectarea normelor legale” - a declarat presei inspectorul general adjunct demisionar.

Într-o retrospectivă a situației liceului, MTI arată că procesul de înregistrare a acestuia a trebuit să fie reluat a treia oară, la sfârșitul lunii august, deoarece Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o hotărâre definitivă pronunțată pe 3 mai, a anulat decretul ministerial de înființare a Liceului Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”. Liceul a continuat să funcționeze în clădirile Bisericii Romano-Catolice și a început pe 4 septembrie noul an școlar, pentru care, însă, cadrul legal i-a fost asigurat de Colegiul “Bolyai Farkas”.

Liceul, care funcționa din 2014, a trebuit să fie reînființat prin ordin ministerial în 2018, deoarece DNA a constatat o ilegalitate în înființarea anterioară și i-a pus sub urmărire penală pe directorul școlii, Zsolt Tamási, și pe fostul inspector școlar general, Ștefan Someșan.

În septembrie 2017, guvernul ungar a anunțat că se va opune aderării României la OCDE din cauza anulării statutului juridic al școlii. Ulterior, după ce președintele de atunci al PSD, Liviu Dragnea, i-a dat asigurări premierului Viktor Orban cu privire la reînființarea liceului, Ungaria a retras veto-ul.

Potrivit sursei citate, “școala este un ghimpe în coasta organizațiilor naționaliste românești, deoarece Biserica Romano-Catolică a redobândit pe cale juridică, în 2004, clădirile naționalizate ale liceului din Târgu-Mureș. Fosta clădire principală a liceului catolic găzduiește acum școala de elită de limbă română din Târgu-Mureș, Colegiul Național Unirea. Părinții și profesorii acestuia se tem că, în cazul în care liceul catolic va fi reînființat, acesta va revendica în cele din urmă fostele clădiri”.

Liceul romano-catolic “II. Rákóczi Ferenc” și-a început activitatea în vechea clădire a școlii și în alte clădiri bisericești, notează MTI.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu