FORUMUL CIVIC AL ROMÂNILOR DIN COVASNA, HARGHITA ȘI MUREȘ: “VORBITORII DE LIMBĂ ROMÂNĂ SUNT DISCRIMINAȚI LA UN NIVEL «NEMAIÎNTÂLNIT»“

Distribuie pe:

Președintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (FCRCHM), Dragoș Burghelia, a declarat vineri, la cea de-a XIX-a ediție a Universității de la Izvoru Mureșului, că în Harghita și Covasna, vorbitorii de limbă română sunt discriminați la un nivel “nemaiîntâlnit”, arătând că sunt foarte multe evenimente finanțate din bani publici unde nu există afișe sau nu se asigură traducere în limba română.

“Lansăm în mod constant mesaje și semnale de alarmă. În județele Harghita și Covasna am ajuns la un nivel de discriminare în ceea ce privește vorbitorii de limba română, nemaiîntâlnită. Este o situație în care evenimente finanțate în mod direct, cu bani publici, cu bani de la autoritățile locale sau centrale, nu au niciun fel de inscripționare, niciun fel de traducere, niciun fel de dublaj în limba română. Deci, vorbim despre bani, fie că vorbim de ministere sau de autorități locale, unde fiecare cetățean contribuie, să fie discriminat în propria țară, să nu aibă acces la aceste informații de interes public”, a declarat Dragoș Burghelia.

Din 2020 și județul Mureș o ia pe urmele Harghitei și Covasnei

Burghelia a mai spus că, începând cu anul 2020, și în județul Mureș “situația a intrat pe o pantă descendentă” și urmează traseul județelor Harghita și Covasna.

“Dacă nu se vor lua măsuri concrete, vom ajunge exact în aceeași situație, cu niciun fel de reprezentare politică coerentă, fără niciun fel de putere de reacție, în afară de aceste acțiuni răzlețe ale noastre în instanță și în justiție. și acești, pur și simplu, transmițători ai ideilor revizioniste vor ajunge să conducă județul în întregime, iar noi să fim din nou tratați ca niște cetățeni de mâna a doua”, a susținut liderul FCRCHM.

El a mai arătat că, în privința învățământului, “se urmărește o segregare constantă și continuă”, care face să trăiască paralel cele două comunități, română și maghiară, să nu ajungă să se cunoască și să se înțeleagă.

Potrivit lui Dragoș Burghelia, se încearcă, din nou, adoptarea steagului județului Harghita, fără ca românii să fie reprezentați pe acesta.

Identificarea unor strategii naționale pentru această zonă

Acesta a mai arătat că prioritară este identificarea unei strategii naționale pentru această zonă, despre care spune că a fost lăsată de izbeliște timp de 30 de ani.

“Aceasta este crunta realitate. Asta se întâmplă după 30 ani în care statul român nu-și exercită autoritatea, suveranitatea, ne trezim cu alte forțe care, desigur, ocupă acest vid administrativ și legislativ, în multe cazuri”, a mai spus liderul FCRCHM.

El a subliniat că Forumul Civic al Românilor din Harghita, Covasna și Mureș “reprezintă principalul senzor civic din această regiune”, care reunește peste 40 de asociații, fundații din toate domeniile și din toate zonele de activitate din cele trei județe și care apără drepturile românilor din cele trei județe.

La lucrările de la Izvoru Mureșului a participat și liderul AUR, George Simion, care a spus că românilor din Harghita, Covasna și Mureș “trebuie să li se respecte dreptul la identitate națională, dreptul la școală, dreptul la a folosi limba română în administrație”.

Dan Tanasă și procesele câștigate în instanță

La rândul său, deputatul AUR, Dan Tanasă, a vorbit despre procesele câștigate în instanță de asociația pe care o conduce, prin care a obligat primari maghiari din zonă să respecte legea legată de arborarea steagurilor sau de folosirea simbolurilor naționale, precum stema României.

“Am înființat în 2014 un ONG cu care am reușit peste 300 de procese împotriva unor instituții publice ale statului român, care nu respectă legea și nu respectă Constituția. (...) Nu eu am dat steagurile Ungariei jos de pe clădiri, le-a dat jos instanța, le-au dat jos judecătorii. (...) Ori în momentul în care tu ai o asociație nonguvernamentală care câștigă peste 300 de procese în instanță, în momentul acela ai o problemă de siguranță națională. Ai dovada indubitabilă a faptului că instituțiile publice ale statului român nu aplică legea uniform și peste tot pe teritoriul statului național, pentru că toate procesele acestea pe care le-am câștigat eu, asociația pe care o conduc, toate erau responsabilitatea prefecților din cele trei județe”, a spus deputatul AUR.

Acesta s-a referit și la decizii date de Consiliul Național pentru Combatere a Discriminării, care dovedeau că “în Harghita, Covasna și Mureș, comunitatea discriminată este cea românească”.

El a susținut că în cele trei județe, “statul român există doar simbolic” și în zonă “nu se consumă statalitate românească”.

Totodată, Tanasă a spus că problema fundamentală pe care o are statul român și cu care trebuie să se confrunte “este vulnerabilitatea la adresa securității naționale prin prezența UDMR la guvernare și în structurile statului român”.

“Pentru că UDMR are o problemă mare de tot, nu și-a dovedit încă loialitatea, cui îi este loială, Ungariei sau României. Nu poate să fie loială în același timp și Ungariei, și României”, a mai declarat Dan Tanasă.

Lasă un comentariu