DONATORII DE CELULE STEM, SCUTIȚI 10 ANI DE LA PLATA ASIGURĂRILOR DE SĂNĂTATE

Distribuie pe:

Începând cu data de 18 septembrie 2022, intră în vigoare noua ordonanță guvernamentală care prevede că donatorii de celule stem hematopoietice care au donat pentru un pacient neînrudit sau înrudit vor fi scutiți de la plata asigurărilor de sănătate pentru o perioadă de 10 ani de la donare.

“Noile modificări la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății și la Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal, realizate prin Ordonanța nr.37/31.08.2022, se referă doar la persoanele care donează celule stem hematopoietice și nu realizează venituri sau realizează venituri sub salariu minim brut. Acestea vor beneficia de calitatea de asigurat pentru o perioadă de 10 ani.

Este o facilitate creată pentru persoanele neasigurate, care au salvat o viață prin donarea de celule stem hematopoietice pentru un pacient neînrudit sau înrudit, în vederea accesării serviciilor medicale, în caz de nevoie”, precizează Ministerul Sănătății.

Pentru a deveni donator de celule stem, cei interesați trebuie să aibă vârsta între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună și să fie înscriși în Registrul național.

“Odată înscris, nu înseamnă că și va dona. Dar odată înscris, un potențial donator intră în acest proces de căutare cu pacientul care nu are donator în familie, dar care este într-o fază de remisie a bolii hematologice de care suferă (fie leucemie, fie mielom, fie limfom) și poate avea indicație de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil.

În familie, șansa de a găsi un donator compatibil este de circa 25%. Faptul că familiile sunt din ce în ce mai puțin numeroase, șansa scade și mai mult. Deși sunt singurele cancere care pot fi vindecate, șansa rămâne teoretică dacă nu găsim în perioada în care bolnavul are indicație o persoană compatibilă.

Procedura de donare are loc în momentul în care este stabilită compatibilitatea cu pacientul și se poate face în două metode - fie prin recoltare de celule stem din sângele periferic, fie prin puncția unui os lat. Cel care alege metoda este donatorul”, explică dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul general la Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Donarea se poate face într-unul dintre cele patru centre acreditate - în București (la Fundeni), în Timișoara (la Spitalul de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu”), la Iași (la Institutul de Oncologie), și la Spitalul Județean din Târgu-Mureș. Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă și neremunerată. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu