OBEZITATEA - O BOALĂ COMPLEXĂ șI CRONICĂ

Distribuie pe:

Aproape două treimi dintre adulți și unu din trei copii din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt supraponderali sau obezi, iar aceste rate sunt în continuă creștere * Raportul European Regional privind Obezitatea 2022 al OMS avertizează asupra riscurilor grave pentru sănătate, asociate cu creșterea nivelului de obezitate. Aceasta se numără printre principalii factori determinanți ai decesului și dizabilității în regiune, constituind cauza a 13 tipuri diferite de cancer și ar putea depăși fumatul ca principal risc de cancer care poate fi prevenit * Excesul de greutate și obezitatea ocupă locul al patrulea ca factor de risc pentru deces, după hipertensiune arterială, riscuri alimentare și tutun. Este o boală multifactorială complexă, care prezintă un risc pentru sănătate, fiind asociată - pe lângă cancer - cu multe boli netransmisibile (BNT), inclusiv boli cardiovasculare, diabet de tip 2 *Autorii avertizează că în următoarele decenii, obezitatea va depăși fumatul ca principal factor de risc pentru cancerul care poate fi prevenit * Obezitatea este nu doar un factor de risc, ci o afecțiune care trebuie tratată și gestionată în mod specific * Cele mai recente date arată că supraponderalitatea și obezitatea cauzează peste 1,3 milioane de decese la nivel global în fiecare an, dar chiar și aceste cifre pot fi subestimate * În Regiunea Europeană a OMS, excesul de greutate și obezitatea au atins proporții epidemice, cu niveluri de prevalență mai mari în rândul bărbaților (63%) decât în rândul femeilor (54%). Ratele tind să fie mai ridicate în țările cu venituri mai mari * Cele mai ridicate niveluri de supraponderalitate și obezitate se găsesc în țările mediteraneene și din estul Europei. Inegalitățile educaționale sunt larg răspândite, cu o prevalență mai mare a obezității întâlnită la persoanele cu nivel educațional mai scăzut.

Pandemia de COVID-19 a făcut ca problema obezității să devină și mai presantă. Pacienții cu obezitate prezintă mai multe riscuri de complicații și deces din cauza virusului, iar mulți dintre acești pacienți au suferit întreruperi în accesarea serviciilor de management al obezității * În timpul pandemiei, oamenii au avut o expunere mai mare la factorii de risc de obezitate, inclusiv o accentuare a stilului de viață sedentar și a consumului de alimente nesănătoase.

Consumul excesiv al multor alimente prezintă un risc mare de creștere a greutății corporale: alimentele de tip fast-food; mâncarea prăjită în ulei (cartofii prăjiți); excesul de produse lactate; alimente care conțin mult zahăr adăugat (dulciuri, biscuiți etc.); sosuri gata făcute care conțin zahăr, precum ketchup-ul și maioneza; sucurile îndulcite și băuturile alcoolice; mâncarea procesată, pâinea, produsele de patiserie.

“Obezitatea este influențată de mediu, așa că este important să privim această problemă din perspectiva fiecărei etape a vieții. De exemplu, viața copiilor și adolescenților este afectată de mediile digitale, inclusiv de marketingul alimentelor și băuturilor nesănătoase”, a declarat dr. Kremlin Wickramasinghe, șeful interimar al Oficiului European pentru Prevenirea și Controlul BNT al OMS: “Restrângerea comercializării alimentelor nesănătoase pentru copii, impozitarea băuturilor îndulcite cu zahăr și îmbunătățirea răspunsului sistemului de sănătate pentru gestionarea obezității sunt în prezent printre domeniile de politică cel mai activ discutate în Regiunea Europeană a OMS” * În România, aproximativ 30% din populație suferă de obezitate, iar peste 20% este supraponderală.

Mituri și concepții greșite

Există o mulțime de mituri și concepții greșite despre obezitate, care sunt răspândite în mod constant în întreaga lume. În ciuda cercetărilor și studiilor ample, societatea a dezvoltat un concept toxic privind obezitatea și majoritatea oamenilor nu sunt dispuși să afle adevărul din spatele acestei boli complexe și cronice.

În situația în care nu știm tot ce trebuie să știm despre obezitate și despre gestionarea greutății corporale, răspândirea miturilor și concepțiilor greșite este dăunătoare și contraproductivă.

“Obezitatea nu este o boală”

Din punct de vedere cultural, avem tendința de a vedea obezitatea ca rezultat al unui stil de viață dezordonat și al unor defecte de comportament. Pur și simplu, nu este cazul.

Obezitatea este o boală cronică și complexă, care trebuie luată la fel de serios ca orice altă boală. Este o problemă medicală care poate crește riscul pentru alte boli și probleme de sănătate și afectează milioane de oameni din întreaga lume.

“Obezitatea este cauzată de o dietă proastă și de lipsa activității fizice”

Sunt multe motive pentru care cineva poate fi afectat de boala obezității. Deși alimentația necorespunzătoare și lipsa activității fizice pot contribui la obezitate, nu sunt singurii factori care o pot provoca.

Uneori, obezitatea poate fi cauzată de factori genetici, medicamente sau chiar de unele boli rare. De exemplu, unele medicamente pentru tratarea unor boli fizice sau psihice pot cauza creșterea în greutate, ceea ce poate duce la obezitate. Există și oameni care sunt predispuși genetic la obezitate și se pot lupta cu această problemă încă de la naștere.

Cu toate că regimul alimentar și exercițiile fizice joacă, cu siguranță, un rol important în starea de sănătate, ele nu reprezintă singura cauză sau tratament pentru obezitate.

Oamenii nu sunt doar dezinformați în ce privește obezitatea. Există o mulțime de informații greșite în jurul nutriției, care pot afecta percepția asupra obezității și tratamentul acesteia. De exemplu:

* Dacă vrei să slăbești, cel mai bun mod este o dietă săracă în carbohidrați

Dacă aveți în vedere un regim alimentar care limitează un anumit grup de alimente, probabil că nu este un plan care poate fi urmat pe termen lung. Cu alte cuvinte, s-ar putea să nu reușiți să vă țineți de el. Limitarea grăsimilor, a carbohidraților și proteinelor poate duce la lipsa anumitor nutrienți de care corpul are nevoie. Trebuie să știți că toate alimentele se pot încadra în planul dvs. de nutriție, cu condiția ca acesta să fie unul echilibrat.

* O masă completă pe zi te va ajuta să slăbești rapid

Deși “săritul peste mese” va duce la pierderea temporară în greutate, rezultatele nu vor rămâne. Limitarea cantității de alimente pe care o consumați nu oferă organismului dumneavoastră “combustibilul” de care are nevoie pentru a funcționa corespunzător. “Săritul peste mese” vă poate produce, de asemenea, o foame cumplită, care poate duce ulterior la excese alimentare și la acumularea mai multor calorii. Optați, în schimb, pentru cel puțin trei mese pe zi. O regulă generală este să mănânci, câte puțin, la fiecare patru până la cinci ore.

* Luând vitamine, puteți evita alimente mai puțin sănătoase

Vitaminele nu sunt un înlocuitor pentru o dietă echilibrată. În schimb, gândiți-vă la ele ca la o poliță de asigurare. Dacă farfuria dvs. “echilibrată” nu vă oferă un anumit nutrient, o multivitamină poate compensa ceea ce lipsește. Optați pentru o varietate de fructe, legume, proteine slabe, lactate cu conținut scăzut de grăsimi și cereale integrale pentru a oferi organismului un atu în plus.

În condițiile în care miturile despre obezitate și nutriție circulă în mod constant, este important să le abordăm și să le oferim oamenilor fapte pentru a evita răspândirea de informații false. (surse - obesityaction.org; euro.who.int/en/)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu