TRĂSĂTURILE UNEI PERSONALITĂȚI PUTERNICE

Distribuie pe:

Toți oamenii care suferă necazuri mari sau traume se confruntă cu durerea emoțională și cu stresul. Dar, ceea ce reușesc cei cu o personalitate puternică este să se adapteze într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile, deoarece drumul către a-ți cunoaște propriile limite și a le depăși trece prin emoții dureroase.

Mai mulți psihologi, citați de csid.ro, susțin că termenul care îi caracterizează pe cei care reușesc cu ușurință să depășească obstacolele se numește reziliență, definită drept capacitatea ființelor de a se adapta într-o manieră pozitivă la situații nefavorabile.

Persoanele reziliente sunt mai echilibrate din punct de vedere emoțional în fața situațiilor stresante, suportă mai ușor presiunea, iar din acest motiv au impresia de control în fața evenimentelor și o mai bună capacitate de a face față unor evenimente dificile, precum pierderea neașteptată a unei ființe dragi, abuzul fizic sau psihic, abandonul afectiv, eșecul, catastrofele naturale și sărăcia extremă.

Prin urmare, reziliența reprezintă o trăsătură de caracter care depășește rezistența, fiindcă personalitățile puternice domină și depășesc ceea ce le este nefavorabil.

Perspectiva realistă asupra lucrurilor - Specialiștii afirmă că o personalitate puternică își controlează modul în care gândește. Așadar, fii conștient de faptul că modul în care gândești poate juca un rol semnificativ în ceea ce simți. Caută să îți identifici punctele în care gândești irațional, cum ar fi tendința de a gândi în termeni catastrofici în legătura cu dificultățile vieții sau a observa unde anume consideri că alții îți doresc răul.

După ce identifici aceste zone de gândire irațională, caută să adopți o perspectivă mai echilibrată și realistă. De exemplu, dacă te simți copleșit de o problemă, amintește-ți că ceea ce ți s-a întâmplat nu este un indicator al felului în care vor evolua lucrurile în viitor și, mai ales, amintește-ți că nu ești neajutorat. Poate nu poți schimba un eveniment intens stresant, dar poți schimba felul în care îl interpretezi și felul în care îi răspunzi emoțional.

Acceptă schimbarea - Schimbarea face parte din viață. Unele visuri și obiective nu se vor transforma în realitate, datorită unor situații potrivnice din viața ta. Dacă accepți că circumstanțele nu se vor schimba, te vei deschide spre noi situații a căror schimbare va depinde de tine.

Păstrează speranța - O perspectivă plină de speranță se păstrează greu când viața nu îți oferă ceea ce vrei, dar îți dă puterea de a crede în faptul că ți se vor întâmpla și lucruri bune. Încearcă să vezi cu ochii minții lucrurile bune pe care le vrei, în loc să te îngrijorezi în legătură cu ce te sperie acum.

După ce începi să dai atenție lucrurilor care îți vor aduce bucurie, observă și micile schimbări de dispoziție pe care le simți pe măsură ce te confrunți cu dificultățile în această manieră optimistă.

Învață din trecut - Analizează experiențele din trecut în care te-ai confruntat cu dificultăți și vezi ce soluții ai găsit, la ce resurse ai apelat. Poți, astfel, să descoperi cum să răspunzi eficient în confruntarea cu noi situații dificile. Amintește-ți că ești puternic și întreabă-te ce ai învățat din experiențele anterioare.

Caută ajutor - Să primești ajutor când ai nevoie de el este extrem de important în procesul creșterii rezilienței proprii. Pentru mulți oameni poate fi dificil progresul pe acest drum. În aceste situații, profesioniștii în sănătate mintală, cum sunt psihologii sau psihoterapeuții, te pot ajuta să găsești strategia potrivită ca să rezolvi problemele cărora nu le-ai găsit soluții.

Este important să recurgi cu încredere la un astfel de ajutor specializat dacă simți că după ce ai trăit un eveniment stresant nu mai poți reveni la nivelul la care funcționai înainte. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu