CUM OPRIM BEBELUȘII DIN PLÂNS

Distribuie pe:

Psihologii italieni specializați în comportamentul bebelușilor de la Universitatea din Trento, citați de descopera.ro, susțin că au aflat cum pot fi liniștiți nou-născuții atunci când încep să plângă fără un motiv aparent.

“Descoperirea noastră a reieșit dintr-o cercetare a mamiferelor altriciale (cele care sunt neajutorate la naștere), cum sunt pisicile, câinii, șoarecii, veverițele, dar și oamenii.

Studiile au arătat că atunci când sunt îngrijiți de mamele lor, puii sunt mai docili, efectul fiind denumit răspunsul la transport. Întrucât animalele își mută deseori puii pentru a scăpa de un pericol iminent, este posibil ca acest răspuns să fi evoluat odată cu creșterea ratelor de supraviețuire ale descendenților animalelor. Astfel, instinctul le spune puilor că trebuie să se liniștească în timp ce mama îi cară, ca să aibă mai multe șanse să scape cu viață dintr-un pericol.

Pornind de la această observație, noi am analizat înregistrări video și dispozitive de monitorizare a inimii bebelușilor, urmărind patru moduri de reacție la plânsul compulsiv al micuților: copilul e ținut în brațe de părintele care stă așezat, copilul este așezat pe pătuț, părintele merge cu bebelușul în brațe și copilul este legănat în cărucior.

Ceea ce am observat a fost că plânsul a început să scadă doar atunci când micuții se aflau în mișcare, erau legănați sau plimbați. Când părinții stăteau așezați ținându-i în brațe sau când îi puneau în cărucior, nu se înregistra nicio schimbare.

După ce au fost plimbați cam cinci minute, toți bebelușii au încetat să mai plângă, iar aproape jumătate au adormit. Însă, chiar și pentru părinții care au reușit să își liniștească micuții, pericolul nu a trecut.

Aproape un sfert dintre aceștia s-au trezit imediat cum au fost puși în pătuț.

Pentru a afla ce îi trezea, am analizat datele obținute prin monitorizarea activității cardiace a bebelușilor. Ritmul lor cardiac creștea uneori și îi trezea când contactul fizic cu părintele se întrerupea. Întinderea bebelușilor cu mai multă grijă în pătuț nu a adus nicio schimbare în ritmul cardiac. Ceea ce a ajutat, în schimb, a fost ținerea în brațe a copilului adormit timp de cinci-opt minute și plimbarea cu el ținut la piept, până când a intrat în faza mai profundă a somnului.

Deși această metoda dă rezultate mai bune decât alte abordări, nu susținem că aceasta ar fi soluția perfectă pentru a opri plânsul copiilor. Ei pot să plângă noaptea din diverse motive. Dacă îi doare stomacul, nu credem că metoda o să-l ajute prea mult pe micuț. Nu există strategie perfectă când un bebeluș plânge și credem că, din păcate, mulți părinți vor avea în continuare nopți albe...", afirmă oamenii de știință italieni. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu