PAPA FRANCISC A SEMNAT CU TINERI DIN LUMEA ÎNTREAGĂ UN PACT PENTRU “O ECONOMIE A PĂCII"

Distribuie pe:

Papa Francisc a semnat sâmbătă la Assisi, un oraș din centrul Italiei, un pact cu numeroși tineri veniți din lumea întreagă, alături de care suveranul pontif dorește să construiască `o economie a păcii, nu a războiului', informează AFP.

Prin acest pact semnat de aproximativ 1.000 de tineri veniți din 100 de țări pentru a participa la o reuniune care se desfășoară timp de trei zile și se intitulează “The Economy of Francesco", semnatarii documentului se angajează să construiască o economie “în slujba persoanei, a familiilor și a vieții, care să respecte fiecare femeie, bărbat, copil și persoană vârstnică, precum și, mai ales, pe cei mai fragili și mai vulnerabili".

Tinerii prezenți în Assisi - economiști, studenți, antreprenori și muncitori - vor totodată “o economie care să lupte împotriva sărăciei în toate formele sale (...) și care să creeze bogăție pentru toți", potrivit unui comunicat publicat de Vatican.

“Generația noastră v-a lăsat numeroase bogății, dar noi nu am știut să conservăm planeta și nu apărăm pacea. Vă îndemn să deveniți artizani și constructori ai casei noastre comune, o casă comună care este pe cale să devină o ruină', a declarat papa Francisc în fața tinerilor înainte de a semna acest pact.

“O nouă economie, inspirată de faptele lui Francisc din Assisi, poate și trebuie să fie astăzi o economie care să respecte pământul și o economie a păcii", a adăugat liderul Bisericii Catolice.

“Situația este de așa natură încât nu putem să așteptăm următorul summit internațional, care poate că nu va mai fi de folos: pământul arde astăzi și încă de astăzi noi trebuie să ne schimbăm la toate nivelurile", a concluzionat papa Francisc, înainte să se întoarcă la Vatican la bordul unui elicopter. (Agerpres)

REACȚIA PREMIERULUI FRANCEZ DUPĂ REZULTATUL ALEGERILOR DIN ITALIA: VOM FI ATENȚI PENTRU A NE ASIGURA CĂ DREPTURILE OMULUI SUNT RESPECTATE

Premierul francez Elisabeth Borne a anunțat că va monitoriza împreună cu Comisia Europeană respectarea drepturilor omului în Italia, după victoria în alegerile parlamentare a partidului Frații Italiei.

Elisabeth Borne a refuzat să “comenteze alegerea democratică a poporului italian", dar a spus într-un interviu acordat BFMTV că “vom fi atenți, și (împreună cu) președintele Comisiei Europene, pentru a ne asigura că valorile drepturilor omului și în special respectarea dreptului la avort sunt respectate".

Reamintim că Giorgia Meloni, al cărei partid Frații Italiei (Fratelli d'Italia, FDI) s-a clasat pe primul loc la alegerile legislative desfășurate duminică în Italia, a revendicat conducerea următorului guvern.

FDI a obținut între 22% și 26% din voturi, în timp ce partenerii săi de coaliție, Liga de extremă dreapta a lui Matteo Salvini și partidul conservator Forza Italia al lui Silvio Berlusconi, au câștigat între 8,5% și 12,5%, respectiv între 6 și 8% din voturi, potrivit sondajului institutului Opinio realizat pentru televiziunea națională Rai. (G4media.ro)

BERLUSCONI REVINE OFICIAL ÎN PARLAMENTUL ITALIAN

Politicianul de 86 de ani a obținut un loc în Senat și unul în Camera Deputaților pentru iubita sa de 32 de ani

Victoria răsunătoare a coaliției italiene de dreapta în alegerile generale de duminică marchează o revenire în parlament a fostului premier Silvio Berlusconi, la nouă ani după ce a fost dat afară din cauza unei condamnări pentru fraudă fiscală, relatează Reuters. Berlusconi, care împlinește joi 86 de ani, a obținut peste 50% din voturi în cursa pentru Senat în circumscripția nordică Monza, unde miliardarul deține o vilă și clubul local de fotbal, proaspăt promovat în prima divizie italiană, Serie A.

“Voi încerca să acționez ca playmaker în (următorul) guvern", le-a spus Berlusconi susținătorilor după ce și-a exprimat votul, indicând dorința sa de a rămâne în prima linie politică în ciuda vârstei și a sănătății sale fragile.

Berlusconi a suferit o intervenție chirurgicală majoră la inimă în 2016, s-a îmbolnăvit grav de COVID în 2020 și a fost internat și externat din spital în ultimul an cu diverse afecțiuni. El își răstălmăcește adesea cuvintele și a părut să aibă probleme de mers la un miting la Roma săptămâna trecută.

În parlament, el va fi însoțit de iubita sa, Marta Fascina, 32 de ani, care a câștigat un loc în circumscripția din Sicilia. Fascina va ocupa un loc în Camera inferioară a deputaților, în timp ce Berlusconi a fost ales în camera superioară, Senatul.

El va trebui să renunțe la un loc în Parlamentul European, pe care l-a câștigat în 2019, deoarece nu este permis să servească atât în adunarea italiană, cât și în cea a UE. Unii au speculat că ar putea să candideze la președinția Senatului, în pofida îngrijorărilor legate de sănătate.

În alte curse de profil înalt, lidera de extremă dreapta Giorgia Meloni, liderul partidului Frații Italiei și probabil noul prim-ministru, și-a zdrobit rivalii, obținând peste 51% din voturi în circumscripția centrală din l'Aquila.

Alegerile au pus aparent capăt carierei scurte, dar rapide, a ministrului de externe demisionar Luigi Di Maio, care a fost, de asemenea, vicepremier, ministru al muncii și ministru al industriei în ultimii cinci ani. La precedentele alegeri din 2018, Di Maio a condus Mișcarea populistă Cinci Stele la o victorie uimitoare, cu aproximativ 33%. De data aceasta, el a fost învins într-o competiție de circumscripție în Napoli, iar micul său partid a obținut mai puțin de 1% la nivel național.

Înfrângerea a venit în ciuda unei campanii inventive, în care Di Maio a reconstituit o scenă celebră din filmul “Dirty Dancing", cu un grup de pizzari care îl ridicau în poziție de zbor pe coloana sonoră a piesei “Time of My Life". (G4media.ro)

PREMIERUL VIKTOR ORBAN SUSȚINE CĂ SANCȚIUNILE UE ÎMPOTRIVA RUSIEI “S-AU ÎNTORS ÎMPOTRIVA" STATELOR MEMBRE

Ungaria ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit în Ucraina vecină, a declarat luni în parlament premierul Viktor Orban, criticând dur sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, despre care a spus că au dus la creșterea prețurilor la energie, relatează Reuters.

Orban a spus că sancțiunile impuse de statele membre UE “s-au întors împotriva lor" și că nu este o surpriză că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile italiene de duminică, unde Giorgia Meloni pare să devină prima femeie prim-ministru al Italiei, în fruntea celui mai de dreapta guvern de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Lasă un comentariu