CĂLUGĂRIȚA, DREGĂTORUL ȘI... LAUREATUL

Distribuie pe:

• “Ce poți face pentru a aduce pacea în lume? Nu avem nevoie de arme și de bombe pentru a aduce pacea, ci de dragoste și de compasiune. Vreți să trăiți în pace? Nu lăsa pe nimeni să plece de la tine fără a-i aduce bine și fericire. Fii expresia vie a bunătății Domnului: bunătate pe chipul tău, bunătate în ochii tăi, bunătate în zâmbetul tău. Să ne întâmpinăm întotdeauna cu un zâmbet, deoarece zâmbetul este începutul dragostei. Zâmbiți-vă unii altora. Zâmbește-i soției tale, zâmbește-i soțului tău, zâmbește-le copiilor tăi, zâmbește oricui - nu contează despre cine este vorba - și asta ne va ajuta într-o iubire mai mare unii pentru alții, și astfel facem păcii loc în lume și între noi!”

Maica Tereza (Anjeze Bojaxhiu), (1910-1997), călugăriță de origine albaneză, canonizată de Biserica Catolică în anul 2003 la Vatican, sub numele de Sfânta Tereza de Calcutta. A fondat ordinul “Misionarii Carității”. Timp de 45 de ani s-a îngrijit de săraci, bolnavi, orfani muribunzi, și a condus extinderea “Misionarilor Carității” în India apoi în toată lumea. A primit Premiul Nobel pentru pace în anul 1979.

***

• “Trebuie să mărturisesc că în timp ce fac cercetări am impresia că am în fața mea o ființă cu care dialoghez și care mă depășește total prin inteligența sa. Această prezență de necrezut trezește în cercetător un respect de admirație”.

Hans Spemman (1869-1941), biolog german, laureat al premiului Nobel pentru cercetări asupra mecanismului ființelor vii, în anul 1935 (descoperirea efectului acum cunoscut sub numele de inducție embrionar, o influență, exercitate de diferite părți ale embrionului, care direcționează dezvoltarea grupului de celule în special țesuturi și organe). A fost profesor de Zoologie și Anatomie comparată la Rostock. A iubit literatura, arta și filosofia. A murit de insuficiență cardiacă în 1941.

***

• “Un dregător din vechime excela prin frumusețea sa; Avea doar un mic defect la ochiul stâng. Un pictor iscusit l-a portretizat și a reușit să-i zugrăvească chipul fără acest defect”. Așa se cuvine să procedăm și noi, să nu născocim cusururile aproapelui nostru sau să le potențăm pe cele mici, inerente oricărui pământean, ci să le trecem sub tăcere sau să le corectăm, dacă e cu putință. “Ocărâți fiind, să binecuvântăm, prigoniți fiind, să răbdăm, huliți fiind, să mângâiem” (I Corinteni-cap. 4, vers. 12-13).

P.S. Matei cap. 18, vers, 6: “Despre cei care smintesc pe copii prin faptele lor - părinți, rude, femei îmbrăcate necuviincios etc. - zice Domnul “Cine va sminti pe unul dintre aceștia mai mici care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui să i se atârne de gât o piatră de moară și să fie afundat în adâncul mării”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu