AVANTAJELE ȘI DEZAVANTAJELE RELAȚIEI CU UN PARTENER MAI ÎN VÂRSTĂ

Distribuie pe:

Există femei care nici nu iau în calcul relațiile cu bărbați mai tineri sau de aceeași vârstă cu ele, preferându-i detașat pe cei cu experiență, pe cei pe care-i consideră mai maturi.

Psihologul Oana Vasiu, citat de eva.ro, afirmă că acest fenomen se întâmplă, în general, în rândul femeilor tinere, sub 30 de ani: “Majoritatea femeilor își aleg partenerii de viață pornind de la tipare pe care le au în minte încă din copilărie.

Ne alegem partenerii și tipurile de relații, în mare parte, în funcție de tipare specifice, construite în creierul nostru încă din copilărie, în funcție de tipul de relație dintre părinții noștri și dintre fiecare dintre părinți cu noi, de-a lungul timpului.

Învățăm încă din copilărie ce este considerat atractiv. Uneori, este vorba despre statutul social, puterea financiară, aspectul fizic sau despre nivelul intelectual sau modul în care partenerul se raportează la noi”.

Specialistul prezentă și avantajele și dezavantajele unei relații cu un bărbat mai în vârstă.

Avantaje

Are experiență - Dat fiind faptul că a cunoscut mai multe femei de-a lungul anilor și a învățat anumite lecții din relațiile eșuate, un bărbat matur are suficientă experiență de viață încât să știe ce anume caută la o femeie. Alături de el, sunt șanse mari să te simți iubită, apreciată, ocrotită și răsfățată.

În mod sigur, un partener în vârstă este mai experimentat decât un altul mai tânăr, fiind capabil să ofere îndrumare, răbdare, înțelegere, sprijin în evoluția partenerului mai tânăr, oferă siguranță și stabilitate.

Știe ce vrea - Comparativ cu unii bărbații aflați la prima tinerețe, care zboară din floare în floare fără a căuta ceva anume, cei mai în vârstă știu exact ce își doresc de la tine și de la viață și nu se tem de angajamente serioase. Dacă intenționezi să îți întemeiezi o familie, atunci o poți face liniștită alături de un bărbat mai matur.

Este stabil financiar și emoțional - Acesta este un factor extrem de important atunci când vine vorba despre relația cu un bărbat mai în vârstă. Astfel, șansele ca iubitul tău să dispară din peisaj când ți-e lumea mai dragă sunt mult mai reduse decât atunci când ești într-o relație cu un tip de 20 de ani, spre exemplu, deoarece gândul său ar putea fi încă orientat spre distracții, studii, carieră, călătorii etc. De asemenea, traiul lângă un bărbat matur poate fi lipsit de griji, pentru că, cel mai probabil, are deja o situație materială stabilă.

Dezavantaje

Părerile celorlalți - Cu toate că, în mod normal, nu ar trebui să îți dicteze viața părerea celorlalți, trebuie să fii conștientă că există posibilitatea de a te confrunta cu păreri negative ale celor din jur.

Lăsând la o parte ideile preconcepute privind relația dintre un bărbat în vârstă și o femeie tânără, cel mai mult ar putea să te afecteze reacția rudelor și, în special, a părinților.

Pasiuni diferite - Diferența de vârstă care se impune între voi poate face ca lucrurile să capete nuanțe de gri în anumite momente. Dacă ești genul de femeie căreia îi place să se distreze la maximum, relația cu un bărbat mai matur s-ar putea să nu fie potrivită pentru tine. Ține cont că acesta nu va putea ține pasul întotdeauna.

Bagajul emoțional - Un bărbat care a trecut prin multe experiențe de-a lungul vieții vine, automat, la pachet cu un bagaj emoțional care ar putea să te afecteze, răsfrângându-se asupra ta.

Deoarece difirența de vârstă între parteneri poate ajunge chiar și până la două generații, unul dintre aspectele negative ține de posibilitatea ca partenerul mai tânăr să rămână singur la bătrânețe, ca nevoile sale psiho-emoționale, sexuale, sociale sau financiare să nu mai poată fi împlinite odată cu avansarea în vârstă a celuilalt.

*

În concluzie, psihologul Oana Vasiu spune că astfel de relații pot rezista în timp, în situația în care motivele ambilor parteneri de a alege acest tip de relație rămân aceleași.

Este important ca partenerii să aibă activități comune, să se bucure de timpul petrecut împreună, să își discute deschis emoțiile și dificultățile în gestionarea relației și, mai ales, să își manifeste iubirea. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu