UNGARIA: PROTEST ÎMPOTRIVA UNUI DECRET CARE IMPUNE CA FEMEILE CARE VOR SĂ AVORTEZE SĂ ASCULTE BĂTĂILE INIMII FĂTULUI ÎNAINTEA INTERVENȚIEI

Distribuie pe:

Mii de persoane au manifestat miercuri seara la Budapesta împotriva unui decret recent ce impune ca femeile însărcinate sa fie confruntate cu “funcțiile vitale” ale fătului înainte de a face un avort, informează AFP.

Aproximativ 3.000 de persoane, în majoritate femei, s-a adunat în fața parlamentului pentru a apăra “dreptul fundamental de a decide dacă să aibă sau nu un copil”, argumentează Monika Karvaly, o secretară în vârstă de 43 de ani. “Și dacă împrejurările sunt diferite (violență, abuz...), nu ne trageți la răspundere, nu ne pedepsiți!”, a continuat protestatara.

Kleo Nyitrai, un biolog în vârstă de 28 de ani, a declarat că vrea copii, dar atunci când va decide ea. “Totul este atât de incert cu războiul, inflația, criza energetică”, a subliniat ea.

De la jumătatea lunii septembrie, femeile care doresc să facă avort vor trebui să asculte ritmul cardiac fetal, conform noilor termeni ai formularului completat de medicul obstetrician înainte de intervenție. O măsură denunțată pe pancartele afișate la proteste: “Și bătăile inimii mele? Nu-i pasă nimănui?!”, “Ocupați-vă de propriul vostru uter” sau “Vaginul meu, decizia mea”.

În Ungaria, avortul este legal din anii 1950 până în a douăsprezecea săptămână de sarcină în majoritatea cazurilor, dar premierul ultraconservator Viktor Orban, aflat la putere din 2010, a înmulțit măsurile în favoarea creșterii natalității. De la intrarea în vigoare la începutul anului 2012 a unei noi Constituții, Ungaria apără “viața fătului de la concepție”.

Când a fost anunțat noul decret, ONG-ul Amnesty International a denunțat un “recul îngrijorător” care va îngreuna “accesul la avort” și “va traumatiza și mai mult femei aflate deja în situații dificile”. (Agerpres)

Lasă un comentariu