DRUM LIN PRINTRE STELE, MAESTRE!

Distribuie pe:

Alexandru Arșinel și-a început cariera în Târgu Mureș, unde, alături de colegii săi, a înființat secția română a Teatrului de Stat.

Actorul Alexandru Arșinel a murit, joi, la Spitalul Universitar de Urgență București, au declarat, pentru AGERPRES, surse medicale. Alexandru Arșinel se afla internat la Spitalul Universitar de Urgență București din 15 septembrie pentru tratarea unor leziuni cauzate de repaosul prelungit la pat.

“Având în vedere istoricul medical și pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă, s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secția de ATI”, informa, pe 20 septembrie, unitatea medicală.

Actorul a mai fost internat și luna trecută, la Institutul Clinic Fundeni.

Alexandru Arșinel s-a născut la 4 iunie 1939 în localitatea Dolhasca, județul Suceava.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1962, avându-i colegi de promoție pe Constantin Diplan, Camelia Zorlescu, Ion Andrei, Harry Baranga și Harry Zomenov.

A fost repartizat împreună cu majoritatea colegilor săi la Teatrul de Stat din Târgu Mureș, unde a înființat secția română a acestui teatru. Aici l-a interpretat pe Kuklin în spectacolul “Oceanul” de Al. Steiu, în regia lui Cristina Munteanu, a fost Maiorul în “Jocul de-a vacanța” de Mihail Sebastian, în regia lui Mihai Paxino, Fabian în “A 12-a noapte” de William Shakespeare, în regia lui Eugen Mercus și Titta Nane în piesa “Gâlcevile din Chioggia” de Carlo Goldoni, în regia semnată de Mihai Reicu.

La Teatrul Național din București a putut fi văzut interpretând rolul lui Prisâpkim în spectacolul “Ploșnița” de V. Maiacovski.

A jucat, începând din 1967, zeci de roluri în spectacole cu mii de reprezentații atât la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” din București cât și la Grădina Boema. De asemenea, a avut numeroase apariții în emisiuni de divertisment la radio, dar și la televiziune, și a făcut numeroase turnee în străinătate.

Împreună cu actrița Stela Popescu (1935-2017), Alexandru Arșinel a format, începând din 1978, un cuplu artistic celebru atât în țară, cât și peste hotare, fiind vedetele incontestabile ale teatrului de revistă. În stagiunea 2008-2009, spectacolul “Aplauze, aplauze” a marcat împlinirea a 30 de ani de activitate a cuplului Stela Popescu - Alexandru Arșinel. Totodată, pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiți, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă.

Actorul a înregistrat zeci de piese pentru Teatrul Național Radiofonic. A lansat albumele muzicale “Cântece de Crăciun”, “Evergreen”, “Ce faci astă seară tu?”, “Ole”, “Parfum de romanță”, “La mulți ani viață!”, “Momente Vesele cu Arșinel” și “Momente Vesele cu Stela și Arșinel”, dar și volumul autobiografic “Alexandru Arșinel. De la Dolhasca pe Calea Victoriei” (2012).

Alexandru Arșinel a jucat și într-o serie de filme pentru micul și marele ecran: “Ana și hoțul” (1981), “Ca-n filme” (1983), “Anotimpul iubirii” (1985), “Vară sentimentală” (1986), “Colierul de turcoaze” (1986), “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), “Flăcăul cu o singură bretea” (1990), “Miss Litoral” (1990), “A doua cădere a Constantinopolului” (1993), “Paradisul în direct” (1994), “Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), “Cuscrele” (serial TV, 2005), “Războiul Sexelor” (serial TV, 2007-2008), “Regina” (serial TV, 2009), “Toată lumea din familia noastră” (2012), “O seară la Revistă” (serial TV, 2013), “Fetele lu' dom' Profesor” (serial TV, 2014). A fost actor de voce în filme de animație.

De-a lungul anilor i-au fost decernate o serie de distincții, premii și titluri, între care: Premiul special al UNITER pentru Teatrul de Revistă (2002), Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Comandor (2004), Premiul pentru spectacolele de musical, acordat la Gala Premiilor revistei “Actualitatea Muzicală” a UCMR (2008), Premiul de Excelență la Gala Premiilor “Confidențial” pentru Management și pentru întreaga carieră artistică (2009 și 2010), Medalia de Onoare a Federației Comunității Evreiești din România (2010), Premiul pentru întreaga carieră la Gala de Excelență a Zilelor cetății Târgoviște 2010, cetățean de onoare al județului Suceava

(2010), Premiul de Excelență la Gala Superlativelor VIP (2011), Premiul Special și Diploma de Onoare oferite de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național cu ocazia aniversării a 50 de ani de carieră (2012), Premiul Special “Ambasadorul Teatrului Românesc” la Gala Premiilor VIP pentru management de succes și pentru activitatea desfășurată la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” (2013), titlul de Cetățean de Onoare al Municipiul București “în semn de respect pentru contribuția adusă în dezvoltarea și promovarea teatrului românesc, pentru întreaga activitate în slujba Teatrului de Revistă bucureștean” (ianuarie 2018).

La 30 mai 2015, actorul Alexandru Arșinel a primit o stea pe Aleea Celebrităților, în semn de prețuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului și filmului.

La 6 iunie 2019, cu ocazia împlinirii a 80 de ani, artistul a fost sărbătorit la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase” din București prin spectacolul aniversar “Alexandru Arșinel 80 de ani de viață și 60 de ani de carieră”. Actorul Alexandru Arșinel a fost director al Teatrului de revistă “Constantin Tănase” din București între 1998-2018 și director adjunct al teatrului.

Lasă un comentariu